Hlavní obsah

Za 500 let člověk vyhubil 762 druhů rostlin a živočichů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Za posledních 500 let zmizelo z naší planety 762 živočišných a rostlinných druhů, přičemž dalších 58 jich přežívá pouze v umělém prostředí, jako jsou například zoologické zahrady. Tvrdí to zpráva Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN).

Foto: Jiří Růzha

3.ročník festivalu Umíme se bavit Libochovice - skupinové foto - herečka I.Andrlová je na pravé straně

Článek

 Z 12 259 druhů, kterým hrozí vyhynutí, vykazuje největší počet ohrožených druhů ptáků a savců Indonésie, Indie, Brazílie, Čína a Peru, zatímco rostlin nejrychleji ubývá v Ekvádoru, Malajsii, Indonésii, Brazílii a na Srí Lance.

Zveřejněné údaje pocházejí z výzkumu 18 000 druhů a poddruhů rostlin a živočichů, který prováděla skupina 7000 expertů po celém světě. Na naší planetě nicméně žije odhadem 14 miliónů druhů, z nichž zdokumentováno bylo pouhých 1,75 miliónu.

Králíci, ryby a spol.

IUCN mezi kriticky ohrožené druhy zařadil např. jihoafrického králíka říčního, u něhož zbývá méně než 250 plodných párů. Kromě ztráty přirozeného prostředí ho nejvíce ohrožují lovci a divoké kočky a psi.

Králík s charakteristickýma dlouhýma ušima a černo - hnědým pruhem na spodní čelisti, mívá jen jednoho potomka ročně a asi čtyři za život.

K vyhynutí spěje také jedna z největších sladkovodních ryb, sumcovitou Pangasianodon gigas žijící v jihovýchodní Asii v oblasti Mekongu. Počet kusů této ryby, která dorůstá délky až tří metrů a váží až 300 kilogramů, poklesl za posledních 13 let především kvůli nadměrnému rybolovu o 80 procent.

Za vším hledej člověka

Z planety brzy asi zmizí i malí hlemýždi na Galapágách, kteří po tisíciletí odolali erupcím sopek i extrémním suchům. Ohrožují je živočichové, kteří byli na ostrovy dodatečně přivezeni lidmi, jako jsou kozy či prasata.

Špatné vyhlídky do budoucnosti má rovněž 21 druhů albatrosů či desítky různých žraloků a delfínů žijících ve Středozemním moři.

Svou bitvu letos definitivně prohrála seychelská sladkovodní želva diamantová, ve volné přírodě vymizely i dvě havajské rostliny, jež byly loni na listině kriticky ohrožených druhů, a dalších osm zástupců živočišné a rostlinné říše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám