Hlavní obsah

Syřané a Afghánci se v táboře na ostrově Samos pobili na nože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů po požáru a potyčkách v přeplněném uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos se v pondělí pozdě večer a v noci na úterý odehrály stejné výjevy na ostrově Samos. „Zranění utrpělo deset lidí,“ potvrdil policejní mluvčí Theo Sandoupolous.

Foto: Michael Svarnias, ČTK/AP

Dva muži v přeplněném táboře pro žadatele o azyl na řeckém ostrově Samos při pondělním nočním požáru

Článek

V táboře Vathy na Samosu vypukly v pondělí večer bitky na nože mezi migranty ze Sýrie a Afghánistánu, nejméně tři lidé utrpěli těžká bodná zranění.

Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známa. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře z požáru. Podle německé televize ARD někdo zapálil propanbutanové lahve, jež explodovaly.

Připlouvají další

Místní úřady už zahájily evakuaci tábora Vathy, jehož kapacita je asi 648 lidí, ale žilo v něm podle týdeníku Der Spiegel 5796 migrantů. „Několika stovkám migrantů se podařilo dostat se z tábora obehnaného ostnatým drátem a uchýlit se na přístavní promenádu ve městě Samos,“ sdělil zpravodaj ARD.

Přeplněné jsou i další uprchlické tábory na řeckých ostrovech v Egejském moři, kritická je dlouhodobě situace na ostrově Lesbos v táboře Moria. Tam vypukly nepokoje koncem minulého měsíce a při požáru zemřela žena.

Migranti zapálili tábor na ostrově Lesbos, zahynula žena a její dítě

Evropa

Po tomto neštěstí začala řecká vláda s přemisťováním migrantů z ostrovů do uprchlických zařízení na pevnině, do konce října jich slíbila přemístit nejméně tři tisíce. Na ostrovy ale stále připlouvají další migranti z Turecka.

Na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos žije nyní na 30 tisíc migrantů. Jejich příliv z Turecka se letos proti předchozím dvěma letům zvýšil natolik, že se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015. Poté se příliv výrazně zpomalil díky dohodě EU s Tureckem.

Řeckým úřadům se podařilo od ledna 2016 deportovat jen 1892 lidí, přičemž většina z nich se vrátila dobrovolně, napsal Der Spiegel.

Ocean Viking dostal od Říma zase zelenou

Povolení zakotvit v Itálii dostali provozovatelé lodi velmi rychle, stejně jako tomu bylo koncem září, kdy směl Ocean Viking se 182 africkými migranty vplout do přístavu na Sicílii. Vstřícnější postoj k záchranným lodím neziskových organizací Itálie zaujala poté, co v září získala důvěru nová vláda, v níž místo protestní Ligy zasedla levicová Demokratická strana.

Řím už požádal Evropskou unii o přerozdělení zachráněných migrantů mezi státy EU, uvedla dnes mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová. Komise je podle ní v kontaktu se státy, které jsou ochotné část migrantů převzít, mluvčí ale nesdělila, o které země se jedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám