Hlavní obsah

WHO prošetří sebe sama kvůli prasečí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce nechat prověřit svůj postup kolem takzvané prasečí chřipky nezávislými odborníky. Čelí totiž kritice, že nemoc přeceňuje a podléhá kvůli vakcíně proti prasečí chřipce farmaceutickým firmám.

Foto: Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová na jednání v Ženevě

Článek

WHO sdělila, že se chce ze zkušeností s prasečí chřipkou poučit. Podle DPA už tato zdravotnická organizace OSN ale sama uznala, že vir A(H1N1) nebyl tak silný, jak se loni na jaře zdálo. Tehdy se nemoc poprvé objevila v Mexiku. WHO pak začátkem června vyhlásila pandemii. Reagovala tak na rychlé šíření viru A(H1N1) mezi státy a kontinenty.

Choroba podle v úterý zveřejněné statistiky Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zabila dosud ve světě nejméně 14 000 lidí. Jen v Evropě jich připravila o život 2185. Nyní chřipková epidemie na evropském kontinentu polevuje.

WHO proti prasečí chřipce doporučila očkování. Farmaceutické firmy novou vakcínu vyvinuly a vyrobily. Mnohé státy ji pak nakoupily. O očkovací látku ale lidé nemají velký zájem. Podle některých odborníků hrozí, že se pořízené zásoby za miliardy ani nevyužijí. Kritici tedy viní WHO mimo jiné z toho, že se stala pomocníkem farmaceutického průmyslu.

Organizace uvedla, že se v boji s tak velkou epidemií dala kritika očekávat. Kritické hlasy podle své mluvčí Fadely Chaibové ale považuje za šanci k diskusi. Prozkoumání postupu nezávislými experty je nutné. WHO je také připravena přijmout výsledná doporučení odborníků a zveřejnit je. Chaibová ale neupřesnila, kdy by měli experti postup Světové zdravotnické organizace posuzovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám