Hlavní obsah

Washington chce na Blízkém východě působit vyváženě

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON / TEL AVIV

Po premiérové návštěvě předsedy palestinské vlády Mahmúda Abbáse se americký prezident George W. Bush chystá na rozhovor s ministerským předsedou Izraele Arielem Šaronem. Jak Abbás, tak Šaron do USA zamířili s cílem naklonit Američany na svou stranu ohledně výkladu i tempa naplňování jednotlivých kroků mírového procesu.

Foto: Aleš Plevka

Školní zahrada ještě stále více připomíná bojiště

Článek

Bílý dům zatím ze všeho nejvíce usiluje o vyvolání dojmu, že je nakloněn oběma stranám stejně. "Šaronovi se dostane navlas stejného přijetí, jakému se v pátek těšil Abbás," napsal izraelský list Ha´arec. Krátká schůzka před obědem, společné prohlášení v Růžové zahradě Bílého domu a poté společný oběd. Administrativa si dává záležet, aby obě události prezentovala jako rovnocenné, a naznačila tak, žer Bush je nezaujatý prezident a zprostředkovatel."

Bush potěšil Palestince...

Palestinský ministr informací Nabíl Amr v sobotu projevil se schůzkou Bush-Abbás spokojenost. V praxi ale palestinská delegace neuspěla se vším, a jak si všímají izraelští analytici, může to souviset právě s Bushovou snahou být za každou cenu vyvážený.

Americký prezident plně podpořil palestinské výhrady k tzv. bezpečnostnímu plotu, který nyní Izrael staví na západním břehu Jordánu. "Myslím, že ta zeď je problém. Je těžké budovat důvěru mezi Palestinci a Izraelem se zdí vinoucí se Západním břehem. Budu o tom jasně diskutovat s premiérem Šaronem," řekl Bush před novináři.

Bush rovněž nezmínil požadavek Izraele, aby radikální skupiny jako Hamás a Islámský džihád byly nejen odzbrojeny, ale zcela zbaveny vojenské infrastruktury. Abbás však opakovaně varoval, že razantnější postup proti ozbrojené opozici může vyústit v občanskou válku a podrazit nohy jeho vládě. Pokud tedy izraelskou myšlenku zítra opráší Šaron, má se mu podle listu Ha´arec dostat náznaku, že je považován za brzdu mírového procesu.

... ale také Izraelce

Bílý dům zchladil naději Palestinců, že se za ně plně postaví ve věci židovských osad na okupovaných územích - Bush totiž omezení kolonistických aktivit podmínil zastavením teroru, což je i teze Izraele. "Závazek potírat teror a výsledky boje proti terorismu velmi usnadní řešení obtížných otázek, včetně otázky osad," prohlásil.

Prezident USA se také velmi rezervovaně vyjádřil k palestinskému požadavku na mnohem širší propouštění Palestinců držených často bez obvinění či rozsudku v izraelských žalářích, než k němu je Izrael prozatím svolný.

"Nikdo zajisté nechce, aby z vězení vyšel chladnokrevný zabiják. To by podrylo celý proces a já bych nikdy po nikom v žádné společnosti nepožadoval propuštění vězňů, kteří by pak páchali teroristické činy," řekl Bush s tím, že propouštění by mělo být posuzováno případ od případu.

Izrael propustí stovku radikálů

Šaronův kabinet poměrem 14 ku 9 hlasům schválil propuštění stovky aktivistů Hamásu a Islámského džihádu. Izrael již avizoval propuštění více než 500 vězňů, avšak zahrnuté členů militantních skupin naráželo na tuhý odpor i uvnitř Šaronova bloku Likud. Premiér proto do poslední chvíle na své spolustraníky tlačil, aby krok - který může ve Washingtonu prezentovat coby gesto dobré vůle vůči Palestincům - ve vládě podpořili. Propuštění lidé z Hamásu a Islámského džihádu včera posvětili i šéfové tajné služby Šin Bet a vojenské rozvědky, neboť podle nich posílí pozice Mahmúda Abbáse. Žádný Arab z dotyčné skupiny však nemá být aktivním účastníkem či iniciátorem teroristických útoků.

Včera ráno také izraelská armáda začala odklízet několik vybraných kontrolních stanovišť na západním břehu Jordánu, což je jeden z kroků zacílených na ulehčení životních podmínek řadové palestinské populace. Jak v pátek oznámila vláda židovského státu, konečným záměrem je odstranit vojenskou kontrolu na silnicích Jeruzalém - Rámalláh, Rámalláh- Nábulus a Betlém - Hebron.

Armáda má vyklidit další dvě města

Dalším z izraelských kroků, které se překrývají se Šaronovým pobytem v USA, je chystané vrácení kontroly dvou palestinských měst do palestinských rukou. Podle Ha´arecu evakuaci armády schválili Šaron a ministr obrany Šaul Mofaz pod silným tlakem USA a přes protesty svých bezpečnostních expertů, kteří tvrdí, že Palestinci ještě zcela nezačali plnit své závazky v pásmu Gazy a v Džanínu.

Podle listu The Jerusalem Post Palestinci usilují, aby nyní palestinská bezpečnost začala kontrolovat  Rámalláh - sídlo většiny palestinských úřadů a místo izolace palestinského vůdce Jásira Arafata. Ve hře jsou ale Kalkílíja, Jericho a část Hebronu. Mofaz má koncem týdne o detailech jednat s palestinským ministrem vnitřní bezpečnosti Muhammadem Dahlanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám