Hlavní obsah

Vystřídat Johnsona chce muž s vazbou na Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Se sílícím tlakem na odstoupení britského premiéra Borise Johnsona začínají ostrovní média spekulovat nad jeho možným nástupcem. S kurzem 9 ku 1 se pozornost obrací na šéfa zahraničního výboru sněmovny, poslance s příjmením, které Češi dobře znají: Toma Tugendhata. Byla by to čest, neskrývá ambice 48letý konzervativec.

Foto: Profimedia.cz

Šéf zahraničního výboru britské sněmovny Tom Tugendhat

Článek

Favoritem sázkových kanceláří nadále zůstává ministr financí Rishi Sunak, ministryně zahraničí Liz Trussová a Johnsonův někdejší vyzyvatel Jeremy Hunt.

Tugendhat ale jako první z konzervativců veřejně deklaroval, že má zájem se o funkci premiéra ucházet v případě, že Johnson rezignuje nebo bude odvolán.

„Samozřejmě (že bych chtěl být premiérem), byla by to obrovská čest,“ odpověděl na otázku moderátora rádia Times.

Johnson se omluvil za covidové večírky. Situaci v Downing Street okamžitě vyřeším, slíbil

Evropa

„Je to jedna z těch věcí, na kterou když přijde řeč, tak je řada mých kolegů nesmělých. Nevím, proč by se měl někdo stydět za to, že chce sloužit své zemi,“ pokračoval Tugendhat.

Voják a zastánce tvrdé linie proti Rusku

Bývalý voják, který mimo jiné pracoval na operacích války v Iráku a Afghánistánu, se těší velké podpoře zejména mezi centristy a kritiky současného premiéra.

„Tom by byl moje první volba,“ řekl deníku Guardian jeden bývalý ministr. Další vlivný poslanec dodal, že „by byla velká úleva mít v premiérském křesle někoho takového“.

Šéf britského zahraničního výboru pro Novinky: NATO musí po Vrběticích táhnout za jeden provaz

Zahraniční

Proti Tugendhatovi ale mluví absence zkušeností z exekutivní role. Na rozdíl od svých potenciálních konkurentů nikdy neseděl ve vládě, navíc v roce 2016 podporoval setrvání země v EU.

Jakožto šéf zahraničního výboru aktivně vystupuje proti autoritářským režimům v Číně a Rusku, jak například demonstroval v souvislosti s ukrajinskou krizí nebo v loňském vyjádření pro Novinky při kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Je tohle Johnsonův konec? Netřeba čekat na policii, stojí v závěru vyšetřování

Evropa

S Českou republikou ho spojuje rodina. Ikonickou brněnskou vilu, kde se lámalo Československo, nechali postavit jeho vzdálení příbuzní průmyslníci Grete a Fritz Tugendhatovi.

Právě rodinné zázemí je paradoxně pro část konzervativních poslanců překážkou, proč si Tugendhata v čele strany neumějí představit.

Podle deníku Daily Mail existují ve straně obavy, že jakožto syn vysoce postaveného soudce a synovec britského lorda je na průměrného voliče příliš „posh“ – tedy nóbl a odtržený od reality. Neztratit podporu „modrých límečků“ bude pro Konzervativní stranu v nadcházejících letech zásadní. Na druhou stranu současný premiér Boris Johnson také nepochází zrovna z nuzných poměrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám