Hlavní obsah

Vyšetřování se zaměřilo na Kellyho poslední okamžiky

DPA, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Psychologickým rozpoložením britského vládního zbrojního experta Davida Kellyho těsně před údajnou sebevraždou se v úterý zabývala v Londýně soudní komise lorda Huttona, která se snaží osvětlit, co vědce k jeho činu přimělo.

Foto: archiv NDM Ostrava

Petr Houska během tréninku na svou novou roli.

Článek

Ačkoli podle svědkyně Ruth Absalomové, která jako poslední viděla Kellyho naživu, působil 58letý odborník normální dojmem, jiné výpovědi odhalily hloubku jeho deprese. Jak uvedli Kellyho přátelé z náboženské skupiny baháistů, k níž specialista patřil, jejich vyznání striktně zakazuje sebevraždu.

"Vztáhnout ruku na vlastní život je pro nás zcela nemyslitelné," řekl stanici BBC vědcův přítel a člen sekty Manoocher Samii. Kellyho osobní lékař Malcolm Warner zase prohlásil, že za čtvrt století nepostřehl, že by vědec trpěl depresemi a jednal v afektu. Uklidňující lék coproxamol, jenž byl u mrtvého nalezen, patřil jeho ženě Janice, trpící artrózou.

Vše už připomíná řádný soud

Slyšení, které mělo v prvních dvou týdnech především výbušný politický rozměr a účastnili se jej labouristické špičky včetně premiéra Tonyho Blaira, se nyní začíná formálně stále více podobat klasickému soudnímu vyšetřování.

V úterý byli předvoláni také zdravotníci ze záchranné služby a policisté, kteří po Kellym po jeho zmizení pátrali. Ti neodhalili na místě nálezu těla žádné stopy po zápasu či cizím zavinění. Uvedli také, že Kellyho rodinní příslušníci vůbec nepomysleli na sebevraždu a domnívali se, že se mu udělalo na procházce špatně a že se brzy vrátí domů.

Janice Kellyová v úterý uvedla, že její muž v posledních dnech před smrtí cítil zrazen ministerstvem obrany. Vědec spáchal sebevraždu 17. července přesně týden poté, co byl označen za zdroj zprávy stanice BBC, podle které britská vláda loni ve veřejném dokumentu zveličovala hrozbu iráckých zbraní hromadného ničení, aby ospravedlnila válku proti Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze Davida Kellyho vypovídal první svědek

Vyšetřování pozadí sebevraždy britského zbrojního experta Davida Kellyho začalo v pondělí v Londýně. Jako první před komisí vedenou lordem Huttonem vypovídal...

Reportér BBC vypovídal o rozhovorech s Kellym

V kauze Kelly vypovídal v druhý den vyšetřování klíčový svědek. Před lorda Huttona předstoupil reportér BBC Andrew Gilligan, jehož zpráva v květnu odstartovala...

Výběr článků

Načítám