Hlavní obsah

Výbor EP by prodloužil dotace na fosilní paliva, pokud se do plynu bude přidávat vodík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie by měla alespoň do konce roku 2027 dotovat fosilní paliva. V rámci projednávání legislativy na reformu regulace rozvoje evropských energetických sítí (TEN-E) to v úterý schválili europoslanci výboru pro energetiku. Podmínkou ale bude přimíchávat do zemního plynu zatím nespecifikované množství vodíku. Informoval o tom britský list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament v Bruselu

Článek

Vodík považují europoslanci za důležitý odrazový můstek k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Právě k tomuto cíli se zavázali evropští lídři – včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO) – prostřednictvím „Zelené dohody pro Evropu” (angl. European Green Deal).

Vodík lze vyrábět buď termickým rozkladem zemního plynu, nebo z obnovitelných zdrojů. V EU se dnes většina vodíku vyrábí tím prvním způsobem a do roku 2030 není naplánovaný žádný konkrétní přechod na výrobu takzvaně „zeleného vodíku”.

Vodík je experty považován za čistý pouze v případě, že je vyráběn s využitím energetických zdrojů s nízkým nebo žádným obsahem uhlíku. Toto kritérium splňuje biomasa, jaderná energie, obnovitelné zdroje nebo fosilní paliva spárovaná s technologií na zachycování uhlíku.

Výbor v úterý rovněž odhlasoval, aby projekty v oblasti zemního plynu (plynovody a skladovací prostory) měly nárok na zvláštní status, který urychlí jejich schvalování, jakožto „Projekty společného zájmu”.

Od roku 2035 žádné spalovací motory, navrhuje Brusel

Ekonomika

Europoslanci ale vyloučili přístup k unijnímu financování pro tyto projekty, píše Guardian.

Katastrofa pro klima, stěžují si aktivisté

Původní text návrhu Evropské komise na reformu regulace rozvoje evropských energetických sítí (TEN-E) byl oproti výborem schválené podobě ambicióznější. Zmiňovaný „zvláštní status” navrhoval zrušit pro všechny projekty v oblasti zemního plynu.

Zelené Německo? Nejvíce elektřiny znovu získává z uhlí

Ekonomika

Pro řadu ekologických organizací je úterní hlasování výboru zklamáním. Podle nich výbor značně otupil původní návrh tím, že umožnil plynárenským společnostem se i nadále ucházet o speciální status, a fakticky nabídl dotace všem, kdo bude tvrdit, že je „připraven na vodík”.

„Pokud by se úterní hlasování promítlo do konečné legislativy, bylo by to katastrofou pro klima. Vědecké poznatky jsou jasné: abychom zabránili nejhorším důsledkům klimatického kolapsu, musíme urychleně začít opouštět fosilní paliva. Členské státy EU nesmí přistoupit na tento dáreček fosilnímu průmyslu a zalepit díry, které by mu umožnilo čerpat dotace,” uvedla v reakci Tara Connollyová z lidskoprávního hnutí Global Citizen.

Reklama

Výběr článků

Načítám