Hlavní obsah

Vrah Fourniret: jsem horší než Dutroux

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský masový vrah Michel Fourniret (62), který se přiznal k devíti vraždám dívek ve Francii a Belgii, řekl jedné z přeživších obětí svých útoků, že je mnohem horší než nejznámější belgický pedofil a vrah Mark Dutroux.

Foto: Zlaté jablko
Článek

Třináctileté Marie-Ascension Kirombové se v jihobelgickém Ciney loni na sklonku června zeptal přátelsky působící starší řidič, zda jede správně ke kostelu.

Dívka ztratila veškerou opatrnost a nastoupila do vozu, aby mu ukázala cestu. Za volantem seděl Fourniret. Když ji pak začal spoutávat, zeptala se chvějícím se hlasem: "Vy patříte k Dutrouxově bandě?" "Ne, ale jsem mnohem horší," zněla chladná odpověď.

Ta dívku psychicky trvale traumatizovala natolik, že dodnes nevyjde na ulici bez doprovodu. Marie-Ascension ale nakonec měla obrovské štěstí - Fourniret špatně přibouchl dveře auta a dívce se podařilo z vozu uprchnout. Právě ona pak přivedla policii na Fourniretovu stopu.

Hluboký hrob

Fourniretovo řádění provázely i další momenty jak ze scénářů detektivek. Když tento bývalý lesník na zámku Sautou v Belgii zavraždil první oběti a kopal pro ně na zahradě hroby, přišel ho navštívit soused ze statku přibližně kilometr odtud.

Na otázku, co to kope, pedofil návštěvu odbyl slovy: "To je pro kabel pro telefonní vedení." Soused to vzal za bernou minci... "Kopejte hlouběji!"

Když pak Fourniret k těmto hrobům v sobotu poslal policii a ta na místě nic nenašla, odsekl vztekle: "Musíte kopat hlouběji. To myslíte, že jsou hned po povrchem?"

Zlatý poklad

Pedofil koupil zámek s 15 ha podzemků v roce 1988 za dva milióny franků po propuštění z francouzského vězení, kde byl za znásilnění.

Za mřížemi se seznámil s pokladníkem francouzské teroristické organizace Action Directe, který si "přivydělával" jako drogový dealer. Ten mu prozradil, kde se skrývá kořist z několika loupeží v bankách. Jen co se Fourniret dostal na svobodu, zabil pokladníkovu ženu a zmocnil se lupu.

Deset údajných obětí Fournireta:

  • Elisabeth Brichetová (12) - pohřešovaná od prosince 1989. Fourniret v sobotu zavedl policisty k jejímu tělu.
  • Jean-Marie Desramaultová (22) - zmizela v březnu 1989. Její mrtvola objevena rovněž v sobotu.
  • Isabelle Lavilleová (17) - naposledy spatřena v prosinci 1987 u francouzského Auxerre. 
  • Fabienne Leroyová (18) - v srpnu 1988 objevena uškrcená v lese u východofrancouzského Mourmelonu. 
  • Farida Hellbourachová - zabita zřejmě v roce 1989. Její tělo neobjeveno. Manželka jednoho z vůdců teroristické organizace Action Directe.
  • Natacha Danaisová (13) - unesena v listopadu 1990 u francouzského Rezé poblíž Nantes. Nalezena ubodaná o tři dny později asi 70 kilometrů od místa únosu. 
  • Neznámá au-pair - pracovala pro manžele Fourniretovy. Zřejmě zavražděna v roce 1993. 
  • Céline Saisonová (18) - zmizela v květnu 2000 v Charleville-Mézieres na cestě domů ze školy. Její mrtvolu objevili v červenci 2000 v belgických Ardenách.
  • Mananya Thumpogová (13) - jakákoli stopa po ní chyběla od května 2001. Její tělo nalezeno v květnu 2002 30 kilometrů od zámku Sautou.
  • Neznámý řidič - Fourniret ho podle svých slov zastřelil na dálničním odpočívadle.

Zdroj Právo/DPA

Belgická policie objevila o víkendu část pokladu - zlaté mince v hodnotě 25 tisíc eur (asi 800 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzský pedofil prý zavraždil deset lidí

Až deset vražd má na svědomí lesní dělník Michel Fourniret (62), uvedla to ve čtvrtek francouzská policie. Z šesti vražd nezletilých dívek byl již muž po svém...

Výběr článků

Načítám