Hlavní obsah

Vláda na Slovensku pokračuje, strany vypracují dodatek koaliční smlouvy

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vládní koalice překonala krizi a pokračuje v nezměněné sestavě, tedy strana Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana (SNS) a strana Most-Híd. Premiér a předseda Směru Robert Fico po páteční koaliční radě oznámil, že strany vypracují dodatek ke koaliční smlouvě.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

Předsedové vládních stran se domluvili na pravidelném setkávání. „Tato vláda nemá alternativu. Připouštím však, že se k sobě musíme víc přiblížit a víc si rozumět,“ konstatoval Fico.

Předseda Směru zdůraznil, že je důležité, aby současná vládní koalice pokračovala, protože má před sebou velké cíle. Fico v této souvislosti opětovně řekl, že Slovensko chce být součástí tvořícího se jádra Evropské unie.

„Máme historickou šanci učinit desetiletý skok,“ konstatoval. Podle Fica mají šanci vstoupit do jádra země, které mají euro.

Předseda SNS Andrej Danko konstatoval, že setkání přineslo ozdravení vztahů. „Mluvili jsme velmi otevřeně o tom, jak máme zlepšit komunikaci,“ řekl.

S výhledem na listopadové krajské volby Danko zdůraznil, že právě předsedové vládních stran nesou odpovědnost, aby v krajích nevládli fašisté (extrémně pravicová Lidová strana Naše Slovensko chce postavit vlastní kandidáty ve většině krajů).

„K nám se upírají pohledy, abychom to zastavili,“ dodal předseda SNS.

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár řekl, že se jasně stanovily mantinely, jak bude koalice pokračovat. „Hlavně jsme uklidnili rozvířenou koaliční hladinu,“ zdůraznil.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění koaliční krize poškodila především SNS, jejíž preference klesly z dvouciferných čísel na sedm procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám