Hlavní obsah

Virus záchranu nosorožců v Africe přerušil, ale nezastavil

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým vědců odebral v keňské rezervaci Ol Pejeta vajíčka Fatu a Nájin, dvěma posledním zástupkyním nosorožce bílého severního na světě. Znovu se tak po několika měsících rozběhl projekt na záchranu tohoto druhu nosorožce.

Foto: ČTK

Připravit více než tunu vážící samici k odběru vajíček byla pořádná dřina.

Článek

Nucené přerušení způsobila globální pandemie covidu-19, respektive zákaz cestování a kontaktu větších skupin lidí, což znemožnilo cestu evropské části týmu do Keni. Původně se měl odběr konat již v dubnu.

„Během odběru, který byl třetí v historii, se povedlo odebrat deset vajíček. Ta jsou v této chvíli na cestě do Itálie, kde se odborníci pokusí o vytvoření embryí v laboratorních podmínkách,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel Safari parku Dvůr Králové, s tím, že je velmi povzbudivé, že se podařilo odebrat vajíčka také od samice Nájin.

„Musíme počítat s tím, že v budoucnu její věk a zdravotní stav neumožní další odběry,“ řekl.

Změny podnebí v Africe ohrožují zvířata včetně lvů

Věda a školy

Cílem projektu je vytvořit životaschopná embrya nosorožců bílých severních. Ta poté zamíří do tekutého dusíku, stejně jako tři embrya, která se povedlo vytvořit během uplynulých procedur.

Už se vybírají náhradní matky

„Pokroky, jichž projekt na záchranu nosorožců bílých severních formou asistované reprodukce dosáhl, jsou nesmírně povzbuzující. Všechny nás to naplňuje optimismem k dalšímu plánovanému kroku. Tím je vložení embryí do samic nosorožce bílého jižního přímo zde v rezervaci Ol Pejeta,“ uvedl keňský ministr pro ochranu divoké přírody a turismus Najib Balala.

V rezervacích řezali nosorožcům rohy kvůli pytlákům

Koktejl

Odborníci proto již vybírají samice nosorožců bílých jižních, které budou vhodnými náhradními matkami a odnosí embrya svých severních příbuzných.

Obě samice jsou majetkem dvorské zoo. Společně se dvěma samci je před 11 lety převezli zoologové do Keni, neboť se domnívali, že africké prostředí bude pro reprodukci nosorožců příhodnější. Ačkoliv se zvířata pářila, ani jedna ze samic nebyla schopna přirozeně zabřeznout ani donosit mládě. Dva samci, Suni a Sudán, uhynuli v Keni v roce 2014 a 2018. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

Utratili posledního samce nosorožce bílého na světě, kterého přivezli z Čech

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám