Hlavní obsah

Virus SARS již zabil i svého objevitele

– SVĚT
DPA, Helena Landovská

Epidemii smrtelného atypického zápalu plic SARS, která se nepřestává šířit z jihovýchodní Asie, podlehl v o víkendu i doktor Carlo Urbani (46), který diagnostikoval první případ nemoci. Do neděle na záhadnou nemoc zemřelo minimálně 56 lidí, víc než 1500 lidí po celém světě se jí nakazilo.

Foto: Jiří Růzha

Tým Denního stacionáře v čele s Olgou Bartošovou na Zahradních slavnostech v MPS Louny.

Článek

"Carlo Urbani první upozornil na zvláštní případ nemoci, která později dostala jméno SARS," uvedla Pascale Brudonová zástupkyně Světové zdravotnické organizace WHO ve Vietnamu. Urbani (46), italský předseda organizace Lékaři bez hranic a expert WHO na infekční nemoci, ošetřoval v Hanoji amerického obchodníka, který byl pak převezen do Hongkongu, kde 13. března zemřel.

Od něj se nakazili další lidé a personál nemocnic v obou městech, včetně Urbaniho. Po dvou týdnech zřejmě neúčinné léčby, protože se zatím stále neví, který virus nemoc způsobuje a jaké protilátky je tedy třeba podávat, Urbani v zemřel v Thajsku. Zanechal po sobě ženu a tři děti.

V Hongkongu zavládla panika

Podle WHO právě jemu svět vděčí za to, že se nemoc nerozšířila ještě více. Po jeho upozornění byla podniknuta preventivní opatření, zejména při letech z Číny a dalších postižených asijských zemí. Podle doporučení WHO nyní řada společností před nástupem cestujících do letadel zjišťují, zda nemají příznaky nemoci. Pokud se u někoho objeví během letu, či krátce po něm, jsou všichni spolucestující umístěni do karantény.

Přesto se denně objevují další a další případy onemocnění, nejvíc v Hongkongu, kde také o víkendu došlo k dvanáctému úmrtí. Obyvatelstvo zachvátila panika. Neodvažují se vycházet a kdy, tak jen v masce. Úřady nařídily desinfekci řady budov a dokonce i celých ulic.

V Kanadě uzavřeny nemocnice

Zatím se lékaři přiklánějí k hypotéze, že se nemoc, zasahující dýchací systém, šíří vzduchem. "Znepokojuje nás rychlost, s jakou se virus šíří. Může se jím snadno nakazit značný počet lidí," varovala Julie Gerberdingová z amerického Centra pro kontrolu nemocí.

Kanadské ministerstvo zdravotnictví uzavřelo v sobotu v noci dvě nemocnice v Torontu. Zároveň oznámilo, že počet případů onemocnění SARS se neustále zvyšuje. Nemoc si v Kanadě vyžádala již tři oběti a přiměla úřady, aby vyzvala obyvatele největšího kanadského města, aby podstoupili preventivní karanténu sami doma. Inkubační doba nemoci je deset dnů.

Všichni zdravotníci v Torontu musejí nosit roušky, rukavice, návleky a chránit si před virem mají i oči. Proč je v Kanadě právě tvrdě zasaženo Toronto je dáno tím, že v něm žije početná komunita asijského původu. Řada pacientů si také infekci při cestě z Asie přivezla a rychle nakazila příbuzné a ošetřující personál. Město se postupně do karantény takřka dostává celé, protože úřady oznámily, že hodlají provádět lékařské prohlídky u všech lidí se symptomem akutního zápalu plic, kteří by chtěli z oblasti vycestovat.

WHO varuje, že nakažených bude víc

V USA je nyní v izolaci 62 nemocných, i když žádný případ není smrtelný. Washington začal také naléhat na Peking, aby poskytl co nejširší informace o nemoci, jejíž epidemie začala zřejmě už loni v listopadu v provincii Kuang-tong sousedící s Hongkongem. Čína zatím přiznala úmrtí 34 lidí a 806 případů onemocnění.

Peking sice informace v pátek slíbil, ale od té doby se uzavřel do mlčení. Vše, co se týká infekčních nemocí se totiž v Číně považuje za státní tajemství dotýkající se její národní bezpečnosti. "V tomto stadiu můžeme očekávat daleko větší množství případu," uvedl šéf expertní skupiny WHO, která se o víkendu vrátila z Číny, John Mackenzie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám