Hlavní obsah

VIDEO: Na Marsu lze pěstovat rostliny, dařilo by se tam chřestu

Novinky, ČTK, aš, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První analýza půdy z Marsu ukázala, že je vhodná pro růst rostlin. Vědci uvedli, že v alkalické zemině z Marsu by mohl dobře růst chřest. Horší by to už bylo s jahodami, které vyžadují kyselou půdní reakci.

Vědci: Půda na Marsu je vhodná pro životVideo: ČTK

 
Článek

Rozbor vzorků, jež odebrala robotická paže sondy, podle expertů NASA ukázal, že marsovská půda je mnohem více alkalická, než se očekávalo. Má pH mezi 8 a 9, řekl Sam Kounaves z americké NASA, který vede program chemické analýzy půdy na sondě Phoenix, jež přistála 25. května v polární oblasti rudé planety.

"Našli jsme živiny, které jsou nutné pro podporu života, ať už v minulosti nebo v budoucnosti," řekl Sam Kounaves. "Není tu nic, co by vylučovalo život. Není v ní nic jedovatého. Je to podobný typ půdy, jaký nejspíš máte na dvorku. Některé typy rostlin by byly šťastné, kdyby mohly růst v těchto půdách. Mohli byste na ní velmi dobře mohli pěstovat chřest," sdělil Kounaves.

Vzorek půdy byl analyzován ve speciální pícce, kde se nejprve smísil s vodou, která se vezla ze Země, a zahřál na tepotu 1800°F. Uvolnil se z ní kysličník uhličitý a voda. Test rovněž potvrdil, že v půdě je přítomen hořčík, sodík, draslík a chloridy, tedy látky potřebné pro růst rostlin.

Jediné, co v marsovské půdě chybí, jsou organické zbytky. Z výsledků tedy neplyne, zda na Marsu někdy existoval život, alespoň na úrovni mikrobů. Pozemské rostliny by pro svůj růst navíc potřebovaly další živiny - uhlík, dusík a vodík, též by musely být chráněny před silným ultrafialovým zářením a chladem.

Sonda Phoenix přistála v severní polární oblasti "rudé planety" po desetiměsíční cestě 25. května a její mise má trvat nejméně tři měsíce. Jejím hlavním úkolem je pátrání po stopách vody, která by naznačovala možnost výskytu života.

Reklama

Výběr článků

Načítám