Hlavní obsah

Vězeň z Guantánama dostal od kanadské vlády 186 miliónů jako odškodnění

Novinky, kor

Kanadská vláda vyplatila odškodnění ve výši 10,5 miliónu dolarů (186 miliónů korun) kanadskému vězni egyptského původu Omaru Khadrovi, který si odseděl 10 let za válečné zločiny spojené s terorismem v guantánamské vojenské věznici na Kubě. List Globe and Mail uvedl, že muž si peníze ihned vyzvedl.

Foto: AP, ČTK

Kanadská vláda se omluví a vyplatí stamiliónové odškodnění bývalému vězni.

Článek

Začátkem června se kanadská vláda dohodla s Khadrovými právníky na finanční náhradě za utrpení, které měl tehdy nezletilý mladík během vězeňského mučení podstoupit.

V pátek se mu Ottawa oficiálně omluvila. "Jménem kanadské vlády se chceme omluvit panu Khadrovi za veškeré role, které mohli kanadští činitelé sehrát v jeho utrpení v zahraničí," uvedla v oficiálním prohlášení kanadská ministerstva zahraničí a veřejné bezpečnosti. "Věříme, že toto vyjádření a také odškodnění dojednané s vládou mu pomohou ve snaze začít novou a nadějnou kapitolu svého života mezi kanadskými spoluobčany," dodala ministerstva.

Patnáctiletý Khadr byl v roce 2002 dopaden po přestřelce u afghánského města Chóstu. Přiznal se, že zabil amerického medika Christophera Speeda. Dostal čtyřicet let. Deset let si odpykal ve věznici Guantánamo na Kubě, další léta ho čekala v Kanadě.

V roce 2015 byl však propuštěn kvůli rozhodnutí Nejvyššího kanadského soudu, který změnil původní rozhodnutí kvůli standardům pro zacházení s mladistvými zločinci.

Tento usvědčený terorista by měl pykat ve vězení za své zločiny, ne z toho profitovat z kapsy daňových poplatníků
Jason Kenney, bývalý ministr obrany

Mladík měl být kvůli svým zločinům a přímému napojení na vůdce islámských teroristů Usámu bin Ládina fyzicky i psychicky mučen v americkém vojenském vězení. Původně požadoval dvacet miliónů kanadských dolarů.

„Tento usvědčený terorista by měl pykat ve vězení za své zločiny, ne z toho profitovat z kapsy daňových poplatníků,“ napsal bývalý ministr obrany Jason Kenney na svůj Twitter.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám