Hlavní obsah

Většina amerických zbraní v Koreji nefungovala

WASHINGTON

Čtyři pětiny americké vojenské techniky v Jižní Koreji nebyly před rokem schopné plného nasazení. Na vině byla nedostatečná údržba. Nedostávaly se náhradní díly, které jsou přednostně posílány do Iráku. Informoval o tom ve čtvrtek list The Washington Post.

Článek

Nasadit by bývalo nebylo možné skoro 80 procent tanků, obrněných transportérů a děl. Zjistila to v říjnu 2004 armádní inspekce, které našla tak závažné vady, jako byly trhliny v dělových hlavních a porouchané motory obrněných vozidel.

Stav americké vojenské techniky v Jižní Koreji se začal zhoršovat s rostoucí účastí vojenských sil v Iráku a v Afghánistánu.

Američtí vojenští činitelé deníku řekli, že situace v Jižní Koreji se po výsledcích loňské inspekce podstatně změnila k lepšímu. Do války v Iráku byla Jižní Korea místem s největším počtem americké vojenské techniky americké armády mimo území USA.

USA měly loni v Jižní Koreji 37 000 vojáků. V rámci globální reorganizace svých vojsk se loni rozhodly ke stažení třetiny z nich do roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám