Hlavní obsah

Vesmírná vycházka musela být zkrácena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAPE CANEVERAL

Ruský kosmonaut Alexander Kaleri se musel v noci ze čtvrtka na pátek urychleně vrátit z vycházky do vesmíru na kosmickou stanici ISS, protože měl problémy se skafandrem.

Foto: Dušan Jurek

Pod Javorovým

Článek

Alexander Kaleri a americký astronaut Michale Foale byli na pětihodinové vycházce do vesmíru, při níž se věnovali vědeckým experimentům a prohlídce pláště v oblasti, kde slyšeli podivné kovové zvuky. Po necelých čtyřech hodinách ji museli ukončit. Vše probíhalo dobře do té doby, než Kaleri ohlásil, že se mu v helmě sráží voda.

"Je tu nezvyklé teplo," ohlásil kosmonaut řídící stanici a po několika minutách dodal: "Jeto obdivuhodné, v helmě mi prší. Mám vodu na průzoru."

Rusové doporučili Kalerimu aby se nenamáhal a odpočíval. Foale mezitím pokračoval v práci. Kosmonaut uvedl, že přes průzor vidí dobře, byť je pokryt vodním filmem. Nakonec nařídili ukončit předčasně práci ve vesmírném prostoru a vrátit se do stanice . "Nepohyboval jsem se příliš rychle, takže jsem se nepřehrál," uvedl Kaleri.

Přesto byl rád, když si sundal skafandr: "Teď se cítím lépe. Není mi už tak horko." Vycházka skončila po 3 hodinách a 55 minutách.

Oba muži záhy zjistili příčinu problému - ohnula se jedna z trubek, která zajišťuje chlazení skafandru v oblasti břicha. Kaleri ji narovnal a voda začala okamžitě proudit. Jak došlo k poruše, neví.

Stanice ISS byla prázdná

Vycházka byla první za pět let. Pro Američany byla nezvyklá v tom, že stanice ISS zůstala opuštěná. Rusové takto postupovali běžně, ovšem Američané vždy nechávali jednoho astronauta na palubě, aby dohlížel na dva ve volném prostoru. To však nyní nebylo možné, neboť na palubě jsou jen dva muži.

Normálně sice má být na stanici tříčlenná posádka, to však nyní není možné, protože americké raketoplány jsou uzemněny a stanici zásobují menší ruské lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám