Hlavní obsah

Ve Štrasburku přibylo 16 stížností na ČR

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) se v loňském roce začal věcně zabývat 16 novými stížnostmi proti České republice. Sedm z nich podal podnikatel Shahram Zadeh, který kritizuje svou vazbu. U žádné z loňských stížností zatím soud neshledal porušení úmluvy o ochraně lidských práv.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

Tři z dřívějších případů loni skončily smírem a ČR se v nich zavázala vyplatit celkem 1,2 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy vládního zmocněnce, kterou se v pondělí má zabývat vláda.

Mezinárodní soud ve Štrasburku loni ve vztahu k ČR nekonstatoval žádné porušení úmluvy, avšak ani nevydal rozsudek, v němž by konstatoval, že k jejímu porušení nedošlo.

Šestnáctka nových stížností, které loni soud oznámil české vládě, je jen zlomkem těch, které byly proti Česku ve skutečnosti podány – 276 jich loni soudci odmítli a dalších 122 čekalo na vyřízení.

Stát zaplatí Zadehovi za nesprávný režim vazby deset tisíc

Krimi

Podnikatel Zadeh je v ČR souzený za daňové úniky a také kvůli ovlivňování svědků, za což ho česká justice poslala na osm let do vězení. U ESLP si stěžuje na porušení práva na přiměřenou dobu vedení vazebního trestního stíhání.

Další z nově projednávaných stížností se týká vážné zdravotní újmy kvůli neposkytnutí vhodné péče v zařízení pro zajištění cizinců. Jiná stěžovatelka pak namítá porušení práva na soukromý a rodinný život, protože jí stát po úmrtí manžela zabránil pokračovat v umělém oplodnění.

Soud v roce 2019 schválil tři smírná urovnání mezi stěžovateli a ČR, což v praxi znamená, že Česko uznalo porušení úmluvy a dohodlo se s poškozeným člověkem na výši zadostiučinění. Všechny tři případy se týkaly vlastníků nemovitostí, kteří napadli regulaci nájemného bez právního základu v letech 2002 až 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám