Hlavní obsah

Stát zaplatí Zadehovi za nesprávný režim vazby deset tisíc

– Praha
Právo, Jan Menšík

Stát musí českému podnikateli íránského původu Shahramu Abdullahu Zadehovi zaplatit odškodné ve výši 10 250 korun plus úroky za to, že byl 41 dní držen nezákonně v přísnějším režimu vazby. Rozhodl o tom ve čtvrtek pravomocně odvolací pražský městský soud, který částečně změnil verdikt prvoinstančního soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Stát bude muset Zadehovi zaplatit také náklady soudního řízení v řádu desítek tisíc korun. Zadeh původně po ministerstvu spravedlnosti požadoval odškodné ve výši 410 tisíc korun a omluvu.

Íránský podnikatel s českým pasem ve své žalobě na ochranu osobnosti poukazoval na to, že olomoucké vrchní státní zastupitelství porušilo jeho právo na projednání věci ve stanovené lhůtě. Nerozhodlo totiž včas o změně režimu vazby. Zadeh tak byl od 2. března do 12. dubna 2017 nesprávně držen v přísnější, tzv. koluzní vazbě. V tomto režimu jsou obviněným například omezovány návštěvy zvenčí, ale také telefonické hovory, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Odvolací i nižší soud daly Zadehovi za pravdu, když konstatovaly, že státní zástupce v zákonné lhůtě nerozhodl o nutné změně režimu. „V důsledku toho byl žalobce po dobu 41 dnů po uplynutí tříměsíční lhůty pro koluzní vazbu podroben přísnějšímu režimu a bylo tím zasaženo do jeho osobnostních práv, kdy význam těchto dopadů nelze mít za nepatrný,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně soudního senátu Ivana Kotrčová.

Soud zvýšil podnikateli Zadehovi trest na osm let

Krimi

Narozdíl od obvodního soudu má ale senát za to, že pouhé konstatování není dostatečnou satisfakcí, a proto Zadehovi peníze přiznal. Kotrčová však požadovanou částku podstatně snížila s odkazem na existující judikaturu, která uvádí, že v případě zcela nezákonné vazby má poškozený nárok na částku 500 až 1500 korun za den.

„V tomto případě se nejedná o nezákonnou vazbu jako takovou, protože další vazební důvody trvaly. Žalobce ve vazbě být měl, nicméně z jiného vazebního důvodu,“ uvedla Kotrčová. Doplnila, že právě kvůli tomuto rozporu při stanovení odškodného vyšla z poloviny běžně přiznávaných částek, tedy z 250 korun na den.

Naopak nárok na omluvu na webu ministerstva spravedlnosti soud podnikateli nepřiznal. Podle soudkyně je navrhovaná formulace zavádějící. „Žalobce žádal omluvu nejen za průtahy, ale také se v omluvě hovoří o nezákonném prodlužování vazby. Vypadalo by to, že žalobce ve vazbě vůbec být neměl,“ zdůvodnila rozhodnutí Kotrčová.

Kauce za Zadeha možná propadne státu

Krimi

Zadeh byl ve vazbě nejprve od března 2014 do února 2016 kvůli podezření z miliardových daňových úniků. Na svobodu se dostal na rekordní kauci ve výši 150 milionů korun. V prosinci 2016 skončil ve vazbě znovu kvůli ovlivňování svědků.

Krajský soud v Brně letos v září poslal Zadeha pravomocně do vězení na osm let za ovlivňování svědků v souvisejícím případu daňových úniků za 2,5 miliardy korun, kde je Zadeh hlavním obviněným. Zpřísnil tak trest brněnského městského soudu, který mu původně uložil 3,5 roku. Podnikatel označil obžalobu za nesmysl, trestní řízení za komedii a soud za brněnskou justiční mafii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám