Hlavní obsah

Ve stalinistické KLDR slavili pravoslavné Velikonoce

Slavnostní pravoslavná velikonoční bohoslužba se v sobotu podle ruské agentury TASS konala nejen ve všech ruských chrámech, ale i v ateistické Severní Koreji. V metropolitním kostele Svaté Trojice se podle ruské agentury mše zúčastnili i diplomaté ze zahraničí včetně České republiky.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pravoslavní věřící slaví velikonoční svátky podle juliánského kalendáře a letos jejich vrchol připadá na 1. května. V Pchjongjangu, metropoli stalinistické KLDR, mohou pravoslavní slavit velikonoční svátky díky bývalému diktátorovi Kim Čong-ilovi.

Otec nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-una povolil stavbu pravoslavného svatostánku po návštěvě Ruska v roce 2002. Stavba na předměstí Pchjongjangu byla dokončena o čtyři roky později.

Mši v sobotu v kostele Svaté Trojice podle TASS sloužil severokorejský pravoslavný pop jménem Fjodor. Mezi přítomnými byli kromě ruských diplomatů a pracovníků zahraničních humanitárních misí i zaměstnanci ambasád Sýrie, Bulharska, Rumunska, Česka a dalších zemí, uvedla ruská agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám