Hlavní obsah

Ve Španělsku zatčen bratr madridského teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská policie zatkla v souvislosti s březnovými atentáty na madridské vlaky dva Maročany. Jeden z nich je bratrem již mrtvého radikála, který patřil do sedmičlenné skupiny hlavních pachatelů. Oznámily to v pondělí světové agentury. Oba nejmenovaní muži byli dopadeni v pátek v městě Parla jižně od Madridu.

Foto: Anna Čelouchová

Večerní nádvoří.

Článek

Podle dnešního vydání španělského deníku El Pais policie hledá další komplice v pěti evropských zemí a v Maroku. Domnívá se, že teroristé byli podporováni také z Francie, Velké Británie, Německa, Itálie a Dánska.

Jedním z dalších podezřelých je radikální imám sídlící v Británii, který je známý pod jménem Ben Salawi, píše deník. Právě do Británie přitom volal jeden ze sedmi údajných útočníků krátce předtím, než obklíčeni policií spáchali sebevraždu.

Policie strůjce nedopadla

Teroristické útoky na vlakové soupravy v Madridu se odehrály 11. března, tedy přesně 911 dní po útocích na newyorské Světové obchodní centrum. Kromě téměř dvou stovek mrtvých si vyžádaly zranění 1500 lidí. Španělsko přišly na asi 173 miliónů eur (5,6 mld. Kč).

Místní policie se během vyšetřování dostala na stopu sedmi strůjcům atentátů, ovšem živé je nedostala. Když policisté 3. dubna obklíčili dům na ulici Irene Fernándezové na jihozápadním předměstí Leganés, podezřelí Maročané po přestřelce s policií spáchali hromadnou sebevraždu. V domě odpálili několik náloží a exploze nikdo z nich nepřežil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám