Hlavní obsah

K atentátům v Madridu se na videu přihlásila al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Ke čtvrtečním atentátům v Madridu se přihlásila teroristická organizace al-Kajdá. Přitom prohlásila, že jde o odplatu Španělsku za jeho spolupráci s americkým prezidentem Georgem Bushem a jeho spojenci. Španělský ministr vnitra Ángel Acebes v noci na neděli oznámil, že přiznání je na videokazetě, kterou má policie.

Foto: Vratislav Konečný

Voněla do dálky, zelí krásně kyselé a pivo jako křen

Článek

"Vyhlašujeme, že odpovídáme za to, co se stalo v Madridu přesně dva a půl roku po útocích na New York a Washington," uvedl mužský hlas na záznamu. "Je to odpověď na vaši spolupráci se zločinci Bushem a jeho spojenci... Neskoncujete-li s nespravedlností, bude prolita další krev. Tyto útoky byly nepatrné oproti tomu, co se může učinit terorismus, jak vy to nazýváte," podotkl.

Překlad z arabštiny dala pořídit španělská vláda. Acebes řekl, že muž, který na videokazetě hovoří, sám sebe označil za mluvčího al-Kajdá pro Evropu; oblečen prý byl jako Arab a měl marocký přízvuk.

Muže nikdo nezná

Španělští vyšetřovatelé zatím nebyli sto muže z videozáznamu identifikovat. "Neznají ho francouzské, britské ani portugalské zpravodajské služby," řekl španělský ministr vnitra Ángel Acebes.

Při útocích proti vlakům přišlo ve španělské metropoli o život 200 osob a 1500 utrpělo zranění.

V sobotu Acebes sdělil, že ve spojitosti s atentáty byli zatčeni tři Maročané a dva Indové; vyšetřovatele k nim údajně přivedl mobilní telefon, který byl nalezen v tlumoku s výbušninami v jednom z vlaků, v němž ve čtvrtek explodovala nálož. V neděli Acebes potvrdil, že španělská policie zatčené ponechá ve vazbě.

Reklama

Související články

Strach z teroristů mobilizuje Evropu

Kdo bude další? Ptá se po Madridu zneklidněná Evropa. Jednotlivé státy přijímají mimořádná bezpečnostní opatření. Mobilizaci policie a ozbrojených složek...

Do ulic Španělska vyšlo osm miliónů lidí

Na náměstí Puerta del Sol v Madridu začala v pátek v 19 hodin mohutná manifestace proti terorismu. Do madridských ulic vyšly více než dva milióny lidí. Do ulic...

Výběr článků

Načítám