Hlavní obsah

Ve Francii objevena nálož na železnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Na železniční trati mezi Paříží a Basilejí bylo ve středu odpoledne objeveno zařízení s rozbuškami. Veškerá doprava na této lince byla zastavena. Údajná nálož byla zneškodněna, oznámilo ministerstvo vnitra. K odpovědnosti za její nastražení se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Gary Koren nabídl zprostředkování kontaktů na izraelské vědce a spisovatele, kteří by mohli přijet do Plzně v příštím roce.

Článek

Podle ministerstva se dnes objevené zařízení nepodobá tomu, které bylo nalezeno v prosinci na trati mezi Paříží a Toulouse na základě upozornění neznámé skupiny, která si říká AZF. Ministerstvo tak popřelo původní zprávy v opačném smyslu.

Nalezené zařízení bylo popsáno jako průhledná plastiková krabice s chemikálií, baterií, sedmi rozbuškami a časovačem. Jeden z drátů byl odpojen.

Našla ho po poledni nedaleko města Troyes jedna z hlídek, které sledují železniční trati po výhrůžkách AZF, že umístí pumy na železnice a některá další místa, pokud nedostane vysokou částku peněz. Úřady se už dvakrát pokusily peníze vyděrači nebo vyděračům dopravit, ale pokus vždy selhal. Mezi prvním a druhým pokusem byla požadovaná částka zvýšena o milion eur - na čtyři milióny dolarů a dva milióny eur.

AZF se jmenuje chemická továrna v Toulouse, v níž 21. září 2001 dosud neobjasněný výbuch zabil třicet lidí a další 2000 zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám