Hlavní obsah

Ve Francii bylo při demonstracích zraněno 24 lidí

– FRANCIE
Právo, DPA, ČTK, BBC, nek

Sobota byla pro Francii dnem plným prostestů. Tisíce lidí v ulicích demonstrovaly proti plánům vlády na snížení nezaměstnanosti. Největší pochod byl večer v Paříži, při potyčkách s policií bylo zraněno nejméně 17 demonstrantů a sedm policistů. Přes 160 lidí bylo zatčeno. Během dne by v různých městech mělo být asi 150 pochodů.

Článek

Potyčky se odehrály na dvou místech. Sto až 200 násilníků rozbíjelo auta, výlohy a další objekty v ulicích mezi náměstím Nation a oblastí Vincennes, kde mladí nespokojenci vybudovali a zapálili barikádu. Násilnosti trvaly asi šest hodin.

Podobná situace, jen trochu klidnější, byla v Latinské čtvrti, kde na 500 studentů zablokovalo třídu Saint-Michel. Police proti nim použila vodní děla. Protestů se zúčastnili odboráři a studenti. Mladí lidé zůstali v ulicích do noci.

Podle policie se v ulicích francouzských měst sešlo půl miliónu lidí, podle organizátorů až milión a půl.

Už několik dní protestují proti zákonu, podle něhož mladí lidé dostanou smlouvu se zkušební dobou na dva roky. Během ní mohou být kdykoliv bez udání důvodu propuštěni. Norma se týká jen prvního zaměstnání. Lidé protestují proti tomu, že než aby stát zaměstnávání absolventů podporoval, ještě více ho ztěžuje.

Vláda naopak tvrdí, že to přispěje k vyšší zaměstnanosti a navíc to uklidní obavy podnikatelů ze zaměstnávání mladých lidí.

Možná generální stávka

Generální tajemník Všeobecné konfederace práce (CGT) Bernard Thibault už ale pohrozil, že pokud se vláda svého záměru nevzdá, může být vyhlášena generální stávka.

Nesouhlas veřejnosti s projektem pracovních smluv CPE, jak se záměr oficiálně nazývá, přitom nadále sílí. Podle průzkumu, jehož výsledky v pátek zveřejnil list Le Parisien, je proti CPE už 68 procent Francouzů, zatímco před týdnem to bylo jen 55 procent. U mladých lidí do 25 let se podíl odpůrců vyšplhal dokonce na 81 procent.

Prezident Jacques Chirac v reakci na násilnosti posledních dnů vyzval účastníky akcí ohlášených na dnešek k odpovědnosti. Zároveň se znovu vyslovil pro co nejrychlejší navázání dialogu mezi vládou a odpůrci CPE.

CPE kritizuje i francouzská levicová opozice - šéf socialistů Francois Hollande obvinil premiéra Dominiqua de Villepina z "brutálního prosazování zákona" a odmítání dialogu. "Když vláda nechce nic slyšet, nic vidět a nic neříká, může se stát cokoli," varoval Hollande.

Villepinova vláda ve svízelné situaci

Francouzský tisk soudí, že Villepinova vláda se nachází ve svízelné situaci a že hledání řešení je čím dál tím složitější. Podle konzervativního deníku Le Figaro má kabinet na výběr jen mezi špatnými možnostmi: buď CPE zcela, nebo výrazně reformovat. List zároveň konstatuje, že s každou novou demonstrací rostou vyhlídky levice na vítězství v prezidentských a parlamentních volbách v příštím roce.

Levicový list Libération došel k závěru, že konflikt ohledně CPE již přerostl v měření sil, ve kterém se jakákoli reálná diskuse zdá vyloučena. Premiér může vsadit na prosazení svého silou, ale to je vysoce riskantní sázka, která se nemusí vyplatit ani v případě vítězství. Stažení zákona by na druhé straně bylo pro Villepina hluboké ponížení, které by poškodilo jeho ambice, míní Libération v narážce na fakt, že Villepin je jedním z možných a vážných uchazečů o prezidentský úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám