Hlavní obsah

Válka neválka. Ruské diamanty dál září v Antverpách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej luxusního zboží do Ruska přiškrtily sankce kvůli vpádu na Ukrajinu. Naopak dovoz ruských diamantů zůstává však nadále povolen. V Antverpách, světové metropoli obchodu s těmito skvosty, lidé doufají, že se to nezmění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Obchodníci, poslíčci, turisté – na ulici Hoveniersstraat v srdci antverpské diamantové čtvrti panuje čilý ruch. Belgická přístavní metropole se považuje za světové centrum obchodu s drahými kameny. Ten se odehrává v honosné budově Antverpského světového diamantového centra (AWDC). „Denně jí proteče 190 milionů eur (4,69 mld. korun),“ říká mluvčí AWDC Tom Neys. „Ročně to jen pro nás znamená 36 miliard eur (890 mld. korun).“

Západní sankce připravily běloruskou ekonomiku o 400 miliard korun z vývozu

Evropa

Čtvrtina surových diamantů dovážených do Antverp totiž pochází z Ruska. Přísun kamenů zůstává totiž na rozdíl od USA nadále povolen.

Kameny plní státní pokladnu

„Mír je mnohem cennější než diamanty, než smlouvy s Rusy, než ruské lodě v přístavech, než ruská ropa a plyn. Proto nám pomozte. Každý ví, co je třeba udělat pro obnovení míru v Evropě,“ naléhal ve videoposelství na sklonku března na poslance belgického parlamentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nikdy jsme se nestavěli proti opatřením týkajícím se diamantů, říká televizi ARD šéf belgické vlády Alexander de Croo. Tato opatření podle něj navrhla Komise EU. „Jejich argumentace vždy zní: dopad na Rusko musí být mnohem větší než na nás,“ vysvětluje v televizi ARD de Croo. „Pokud by Komise v nadcházejících týdnech řekla ´Chceme přijmout opatření týkající se diamantů´, naše země by se tomu nebránila,“ uzavírá.

Mír je mnohem cennější než diamanty
Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

V loňském roce dovezly Antverpy ruské surové diamanty v hodnotě přibližně 1,8 miliardy dolarů (42,68 mld. korun), napsal list The Wall Steet Journal. Většina z nich pochází z dolů skupiny Alrosa, mimo jiné v Jakutsku, republice na ledovém severovýchodě Ruska. Sergej Ivanov je generálním ředitelem společnosti Alrosa. Jeho otec je považován za důvěrníka ruského prezidenta Vladimira Putina. Členové představenstva mají úzké vazby na Kreml.

Skupina G7 chce i nadále tlačit na Rusko a dodávat zbraně Ukrajině

Evropa

„Není to ideální, to chápeme,“ říká mluvčí AWDC Neys. „Alrosu asi z 20 procent vlastní ruský stát. Takže ano: jistý smysl pro postih tu samozřejmě je. To je určitě pravda.“ Konkrétně to znamená, že příjmy z Alrosy plynou do ruské státní pokladny a mohou pomoci financovat Putinovu válku proti Ukrajině.

Dubaj jako strašák

Před zákazem dovozu však Neys varuje. „Okamžitě byste poslali 1,8 miliardy dolarů do Dubaje desetihodinovým letem a tam by se kameny prodaly,“ říká Neys. „Zákaz dovozu by tedy nic nezměnil. Pouze by zde zaniklo deset tisíc pracovních míst. A problém je, že se nevrátí.“ Obchodníci s diamanty v Antverpách navíc podléhají přísným pravidlům proti praní špinavých peněz a financování terorismu, zatímco o Dubaji se podle Neyse ví, že tam nic takového neplatí. Budoucnost obchodu v ulici Hoveniersstraat je ve hvězdách.

Šestý balík sankcí proti Rusku stále není. Brání mu Maďarsko

Domácí

„Jsme otevřeni většímu tlaku na Putina. Jsme první, kdo říká: proč nenajít způsob, jak na mezinárodní úrovni přijmout zákaz obchodu s ruskými diamanty na celém světě? Možná by to bylo řešení. Aby z toho Kreml ani konkurence nic neměly,“ uzavírá mluvčí.

Těží také Lukoil
Lukoil, největší ruský nestátní producent ropy, zahájil koncem listopadu 2013 těžbu surových diamantů v archangelském regionu.
Stalo se tak v diamantovém dole Grib, 130 km severovýchodně od města Archangelsk. Důl převzal Lukoil od největší těžební společnosti světa, BHP Billiton Ltd. z Austrálie.
Odhadovaný rozsah zásob zde činil sto milionů karátů, čímž Grib představoval jedno z největších diamantových ložisek světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám