Hlavní obsah

Válka jako počítačová hra? Princ Harry není duševně v pořádku, zní z Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Britský princ Harry "není zřejmě duševně v pořádku", prohlásil v úterý mluvčí afghánského radikálního hnutí Tálibán. Reagoval tím na princovo srovnání palby z bojového vrtulníku Apache během své právě skončené mise v Afghánistánu s počítačovými hrami.

Foto: Reuters

Princ Harry

Článek

"Devětačtyřiceti silně vyzbrojeným zemím se nedaří porazit svaté bojovníky a princ tady přirovnává tuto válku k nějaké hře," citovala mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida agentura AFP.

Mudžáhid rovněž označil Harryho za zbabělce, protože svá kontroverzní slova pronesl teprve poté, co se vzdálil z nebezpečné válečné zóny. "Toto prohlášení ani nemá cenu odsuzovat. Popsat válku v Afghánistánu jako hru ponižuje všechny, včetně prince," dodal mluvčí Tálibánu.

Není to žádná hra. Je to velmi, velmi reálné.
veliteli mezinárodních jednotek v provincii Hílmand

Podle mluvčího slova kapitána Walese, jak je Harry v armádě znám, ukazují kvalitu vojáků nasazovaných NATO. "Svědčí to o naprostém nepochopení, nedostatku znalostí. Svědčí to o tom, jak málo jsou obeznámeni se situací a proč prohrávají," uvedl Mudžáhid.

Kritika zní i z vlastních řad

Harryho komentář ale nekritizoval jen Tálibán, jeho vyjádření se nelíbila ani veliteli mezinárodních jednotek v provincii Hílmand, kde princ Harry působil. Označit úsilí vojáků z desítek zemí bojujících - a umírajících - v Afghánistánu za součást hry ukazuje nedostatek úcty, podotkl.

"Není to žádná hra. Je to velmi, velmi reálné," zdůraznil hílmandský velitel, jehož citoval list Daily Telegraph.

Princ Harry působil v Afghánistánu podruhé, tentokrát na základně Bastion v provincii Hílmand na jihu země. Byl druhým pilotem bojového vrtulníku Apache a obsluhoval jako střelec palubní zbraně.

"Je to pro mne radost, protože patřím k těm lidem, kteří rádi hrají hry na PlayStationu a Xboxu. Řekl bych, že jsem se svými palci docela užitečný," řekl Harry v rozhovoru na závěr své dvacetitýdenní mise.

Princovy necitlivé komentáře příliš nepomohly afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu, který vsadil na úzkou spolupráci se zahraničními silami. Povstalcům naopak Harry nahrál v jejich snaze obrátit afghánskou veřejnost proti zahraničním bojovníkům, konstatoval deník Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám