Hlavní obsah

V USA zaznamenali šíření dezinformací k volbám

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti zaznamenalo několik případů záměrného šíření dezinformací o úterních kongresových volbách a spolu s provozovateli sociálních sítí pracuje na odstranění těchto zpráv. Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsen nicméně ujistila, že volební infrastruktura nebyla narušena.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Lidé ve volební místnosti na Manhattanu in New Yorku

Článek

Ministerstvo na úterní tiskové konferenci označilo kampaň záměrného šíření dezinformací jako omezenou a ujistilo, že hlasovací systém je bezpečný. Nielsenová pak označila dnešní volby za vůbec nejbezpečnější v moderní historii země a varovala před jakýmkoli pokusem do hlasování zasáhnout.

„Nezkoušejte to. Naše demokracie není nástrojem, který proti nám můžete použít. Nebudeme tolerovat žádný pokus zasáhnout do našich voleb,” dodala.

Americké vládní i bezpečnostní úřady a také řada velkých médií varovaly veřejnost, aby byla během voleb bdělá a nepodléhala případným pokusům o šíření dezinformací. Přistěhovalecká a celní policie (ICE) například již v říjnu v reakci na nepravdivá tvrzení veřejně oznámila, že její příslušníci nebudou v hlasovacích místnostech přítomni.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané dnes volí Kongres

Američané v úterý volí nový Kongres a rozhodnou o politické mapě Washingtonu na příští dva roky. Volby v polovině funkčního období prezidenta Donalda Trumpa...

Výběr článků

Načítám