Hlavní obsah

V USA začali vyšetřovat Trumpa kvůli údajným pokusům ovlivňovat justici, píše list

• Aktualizováno

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který objasňuje roli Ruska v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech, podle několika anonymních zdrojů deníku The Washington Post (WP) zahájil vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa. Prověřuje údajně obvinění, že se šéf Bílého domu pokoušel v rámci aféry kolem ovlivňování hlasování z Ruska nepřípustným způsobem ovlivňovat americkou justici.

Foto: Yuri Gripas/File Photo, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Mueller vede od poloviny května zvláštní vyšetřování možné spolupráce mezi Ruskem a zástupci předvolební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa s cílem ovlivnit loňské prezidentské volby v neprospěch jeho soupeřky Hillary Clintonové.

„Únik informací z FBI týkajících se prezidenta je ostudný, neomluvitelný a nelegální,“ řekl listu WP Marc Corallo, mluvčí advokáta Marka Kasowitze, který za Bílý dům zodpovídá všechny dotazy týkající se vyšetřování údajných ruských zásahů do voleb.

Nová kauza

Vyšetřování údajného ovlivňování justice ze strany prezidenta Trumpa začalo podle listu WP několik dní poté, co z funkce 9. května nečekaně odvolal ředitele Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Jamese Comeyho.

Comey před týdnem před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami řekl, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Uvedl rovněž, že je přesvědčený, že pravým důvodem jeho nečekaného odvolání z funkce šéfa FBI byla snaha prezidenta Trumpa změnit způsob vyšetřování ruských zásahů do kampaně před prezidentskými volbami.

Trump, kterého Comey ještě ve funkci ředitele FBI několikrát ujistil, že osoba není předmětem vyšetřování, prý výslovně nežádal o zastavení vyšetřování ruských aktivit. Chtěl však dosáhnout toho, aby FBI přestal zkoumat ruské kontakty prezidentova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

Tento týden musel před senátním výborem vypovídat také ministr spravedlnosti Spojených států Jeff Sessions, který obhajoval Comeyho odvolání. Muellerovi vyjádřil Sessions důvěru. Americká média přitom týž den citovala jednoho z Trumpových blízkých přátel, podle něhož prezident zvažuje Muellerovo odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám