Hlavní obsah

V troskách zříceného domu v Turecku našli živou ženu s dvouletou dcerou

Více než den strávily 35letá žena a její dvouletá dcera v troskách zříceného domu, který spadl o víkendu v důsledku zemětřesení v Turecku. Záchranáři zahájili záchrannou operaci poté, co uslyšeli ženin výkřik, uvedla agentura Reuters. Zemětřesení o síle 6,8 stupně zasáhlo v pátek večer východ země. Počet mrtvých vzrostl na 41, oznámil v pondělí v aktualizované bilanci vládní úřad pro katastrofy a mimořádné situace AFAD.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 24 hodinách zachránili z trosek po zemtřesení v Turecku ženu a její malé dítěVideo: Reuters

 
Článek

Ženu s dcerou se podařilo zachránit z trosek domu ve správním městě Elazig v sobotu. Manžel ženy tolik štěstí neměl - je jednou ze třech desítek obětí v této oblasti, uvedla agentura Reuters.

Záchranáři v noci na pondělí našli tělo jednoho ze tří pohřešovaných a pokračují v pátrání po 75leté ženě a jednom dalším člověku, u kterých není jasné, zda jsou ještě naživu.

Zemětřesení o síle 6,8 stupně zasáhlo v pátek večer zejména provincii Elazig a sousední provincii Malatya, kde zničilo 87 budov a 2945 jich poškodilo.

Východ Turecka zasáhlo zemětřesení

Evropa

Aktuální bilance mluví o 41 obětech, zraněno bylo téměř 1600 lidí. Dosud úřady uváděly 39 mrtvých, dva poslední pohřešované se záchranářům během pondělí podařilo vyprostit z trosek jednoho ze zřícených domů. Nejméně 45 lidí záchranáři ze sutin zachránili, informovala agentura AP.

Na hornatém východě země teploty v noci klesají až k minus pěti stupňům Celsia, úřady proto zřídily provizorní ubytování ve stanech, mešitách, školách, sportovních halách či na studentských kolejích. Vláda do regionu dodala přes 24 tisíc stanů a 26 tisíc lůžek a zajistila teplé jídlo. Turecké úřady do záchranných akcí zapojily přes 4000 lidí a 22 psů.

Turecko leží na rozhraní několika litosférických desek a nachází se tam několik zlomů, zemětřesení tam jsou proto častá. Po tom pátečním následovalo dalších 948 následných otřesů, přes dvě desítky z nich byly silnější než čtyři stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám