Hlavní obsah

V Tiraně zastřelili mladíka, který porušil zákaz nočního vycházení

Střety s policií provázely ve středu v albánské metropoli Tiraně demonstraci několika stovek lidí protestujících proti tomu, že tamní policista zabil muže, který porušil zákaz nočního vycházení. Zákaz byl v zemi vyhlášen kvůli šíření koronavirové nákazy. Policie nejprve tvrdila, že mladík měl zbraň, později přiznala, že žádnou zbraň neměl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilné demonstrace v TiraněVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti ve středu svou akcí porušili další z protikoronavirových restriktivních opatření, jímž je účast maximálně deseti osob na shromážděních. Podle agentury AP protestující házeli kamení na policisty, na ministerstvo vnitra, na radnici a na hlavní vládní budovy. Strážci pořádku k rozehnání zástupu použili slzný plyn.

Foto: Florion Goga, Reuters

Demonstranti rozsvítili své mobilní telefony během protestu v reakci na smrt Klodiana Rashy poté, co byl zastřelen během celostátního nočního zákazu vycházení v albánské Tiraně 9. prosince 2020.

Mluvčí policie Gentiana Mullaie sdělil, že při střetech utrpělo zranění devět policistů a několik policejních vozů je poškozených. Albánská média se kromě toho zmínila i o zranění jednoho demonstranta a také jednoho novináře.

Lukašenkova policie tvrdě zasáhla proti protestujícím Bělorusům, přes tři stovky zadržela

Evropa

Osobou, jejíž smrt vyvolala hněvivé reakce veřejnosti, je podle médií 25letý Klodian Rasha. Zabit byl v noci na úterý při incidentu, který vyšetřovatelé podle agentury Reuters označili za nepřiměřené použití síly při zákazu nočního vycházení. Policie nejprve tvrdila, že muž neuposlechl příkaz strážníka, aby se zastavil, a že měl zbraň. Později ale přiznala, že provinilec držel nějaký předmět, který ale zbraní nebyl.

V Albánii turisty stále přitahují Hodžovy tajné tunely

Cestování

Protestující se kvůli této události dožadují rezignace ministra vnitra. Strážník, který je kvůli zabití Rashy vyšetřován, je ve vazbě. „Tento policista nejednal v souladu se zákonem, když použil svou střelnou zbraň,“ uvedla v souvislosti s incidentem albánská policie v oficiálním prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám