Hlavní obsah

Lukašenkova policie tvrdě zasáhla proti protestujícím Bělorusům, přes tři stovky zadržela

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce Bělorusů v neděli v hlavním městě Minsku i dalších částech země opět demonstrovaly proti režimu autoritativního vůdce Alexandra Lukašenka. Policie v průběhu dnešních protestů zadržela více než tři stovky lidí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Demonstrace proti režimu autoritativního vládce Alexandra Lukašenka

Článek

Protože bezpečnostní složky proti demonstrantům v posledních týdnech opět tvrdě zasahují a snaží se bránit shromažďování většího množství lidí, Bělorusové volí decentralizovanou formu protestu.

V neděli v Minsku se tak protest proti režimu odehrál v podobě 40 „mikropochodů”, informoval na Twitteru běloruský analytik Franak Viačorka.

„V posledních třech měsících Lukašenkovy bezpečnostní složky zadržely přes 32 tisíc lidí. Mezi nimi byli mladiství, senioři, ženy. Řada z nich byla zbita a mučena,” dodal Viačorka.

Někteří demonstranti podle agentury AP v neděli přišli v kostýmech Santa Clause a s maskami představujícími Lukašenka. „Dej Bělorusům dárek: odejdi,” hlásal jeden z transparentů.

Režim před nedávnem sebral akreditaci zahraničním i nezávislým domácím novinářům, takže záběry z protestů jsou v posledních týdnech o poznání amatérštější. Jeden z nich na Twitteru ukazuje, jak asi desítka příslušníků bezpečnostních složek nahání dva lidi přímo mezi obytnými domy.

Nebij mě, synku. V Bělorusku vyšli do ulic demonstrovat důchodci

Zahraniční

„Na tomto videu příslušníci zásahových jednotek OMON nahánějí ženu s dítětem. Těm se podažilo schovat ve svém domě a zavřít za sebou dveře,” popsal Viačorka.

V centru Minsku se v neděli pohybovaly obrněné vozy a vojenské nákladní automobily, nechyběla ani vodní děla. Ve snaze ztížit demonstrantům shromažďování režim v Minsku uzavřel několik stanic metra a omezen byl i přístup na internet.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Protest běloruských penzistů v Minsku

Policie uvedla, že v Minsku zadržela přes 300 lidí. Nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna zveřejnila jména 189 osob zadržených v Minsku i v dalších běloruských městech. Podle běloruského svazu novinářů byli zadrženi nejméně čtyři žurnalisté.

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na falšování volebních výsledků. Brutální zásahy bezpečnostních složek mají řadu obětí na životech. Například zemřel aktivista Raman Bandarenka poté, co jej příslušníci režimních jednotek brutálně zbili.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Úřady po volbách vyhlásily vítězem dlouholetého vládce Lukašenka. Evropská unie (EU) včetně Česka výsledky neuznává. Kromě toho EU uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky zodpovědné za falšování voleb a porušování lidských práv při potlačování protestů.

Foto: AP Photo, ČTK/AP

Bělorusové už čtyři měsíce demonstrují proti režimu autoritáře Alexandra Lukašenka

Opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou, která podle opozice ve volbách výrazně zvítězila, režim přinutil uprchnout do Litvy. O něco podobného se později pokusil i s další opoziční lídryní Maryjí Kalesnikovovou, jednou ze tří hlavních postav opoziční prezidentské kampaně.

Kalesnikovovou nakonec unesli neznámí maskovaní ozbrojenci, zřejmě příslušníci běloruských bezpečnostních orgánů a pokusili se ji násilně vyvézt ze země na Ukrajinu.

Na Ukrajinu se jim však Kalesnikovovou dostat nepodařilo, protože před hranicí roztrhala svůj pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo přes hranici převézt. Poté byla zadržena policií, od té doby ji režim vězní.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám