Hlavní obsah

V Rumunsku zjistili třetí ohnisko ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/HANOJ/CANBERRA

V Rumunsku se objevilo třetí ohnisko nákazy ptačí chřipkou v deltě Dunaje, a to poblíž hranice s Ukrajinou. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters rumunský ministr zemědělství Gheorghe Flutur.

Článek

"S pozitivním výsledkem na protilátky (ptačí chřipky) byla testována jedna labuť poblíž hranice s Ukrajinou, nedaleko vesnice C.A. Rosetti," sdělil Flutur novinářům. Přítomnost ptačí chřipky podle něj byla zjištěna také u několika dalších labutí v obci Maliuc a u jedné divoké kachny ve vesnici Ceamurlia de Jos, kde byla ptačí chřipka zaznamenána už minulý týden.

U Maliuci se v sobotu potvrdil výskyt nejnebezpečnějšího kmene H5N1, který je přenosný na člověka a jemuž podlehlo v jihovýchodní Asii už 60 osob, nejvíce ve Vietnamu.  [celá zpráva]

V pondělí oznámilo Řecko, že u uhynulých krocanů z farmy na ostrově Chios byla potvrzena ptačí chřipka. Zatím však není jasné, o jaký kmen jde. [celá zpráva]

Hospitalizován nemocný Ital

S možným podezřením na ptačí chřipku byl v turínské nemocnici Molinette hospitalizován a převezen do izolace devětadvacetiletý Ital. Informovala o tom agentura AGI s tím, že muž začal projevovat známky zápalu plic poté, co se vrátil z pracovního pobytu v Číně.

Muže po několika dnech převezli do jiné turínské nemocnice Amedeo di Savoia. Podle dostupných zpráv se místní personál při ošetřování řídí pokyny pro zacházení s pacienty se závažnými infekčními onemocněními, mezi něž patří i ptačí chřipka.

V Itálii od pondělí musejí obchodníci označit místo původu prodávaného drůbežího masa.

Vietnam potřebuje pomoc

Koordinátor OSN v boji proti ptačí chřipce doktor David Nabarro sdělil po setkání s vietnamským vicepremiérem Nguyen Tang Dungem, že Vietnam potřebuje více zdrojů pro boj s nákazou, aby se z nemoci nestala pandemie. Vietnam už má plán boje zahrnující modernizaci nemocnic i likvidaci veškeré nakažené drůbeže, což přijde na 440 miliónů dolarů.

Austrálie plánuje vakcinaci

Všech 20 miliónů Australanů by v mělo být v příštím roce očkováno proti ptačí chřipce. Prohlásil to v úterý ministr zdravotnictví Tony Abbott . Vakcinace proběhne, jakmile se podaří vyvinout účinnou očkovací láku.

"Nejsme vláda, která bude riskovat zdraví australských obyvatel,"  zdůvodnil to Abbot. "Tato vláda bere národní bezpečnost vážně a není to jen bezpečnost proti teroristickým útokům, ale proti všem druhům ohrožení včetně biologického."

Nizozemská biochemická společnost Alzo Nobel v úterý uvedla, že začíná pracovat na vakcíně proti ptačí chřipce, kterou by se očkovali lidé. Ke klinickým zkouškám by měla být připravená v příštím roce. Získala na to povolení Evropské unie.

Anketa

Bojíte se ptačí chřipky?
Ano, hodně
68,3 %
Jen mírně
18,5 %
Ne
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 303 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám