Hlavní obsah

V Polsku zemřela žena, jíž lékaři údajně odmítli provést potrat

Varšava
Aktualizováno

V Polsku zemřela žena na septický šok poté, co lékaři údajně odmítli provést potrat předtím, než plod v ní odumře, informují polská média s odvoláním na právničku Jolantu Budzowskou. Podle ní těhotná žena zemřela v důsledku loňského rozhodnutí ústavního soudu, po jehož nálezu byly v zemi de facto zakázány interrupce.

Březnová demonstrace na podporu uzákonění interrupcí

Článek

Na sociálních sítích se už šíří výzva pod názvem „Už žádná další“ a ženy zapalují v oknech svíčky na památku mrtvé, napsal deník Rzeczpospolita. V pondělí večer se lidé chystají vyjít na protest do ulic měst, píše Gazeta Wyborcza.

„Důsledky nálezu ústavního soudu (...) Pacientka v 22. týdnu (těhotenství), bez plodové vody. Lékaři čekali na odumření plodu. Plod odumřel, pacientka zemřela. Septický šok. Pátek jsem strávila na prokuratuře,” napsala před několika dny na Twitteru advokátka Budzowská, která se podle svého profilu na této sociální síti zaměřuje na pomoc rodinám, které se staly obětí lékařských pochybení.

Polská diplomacie se snaží zabránit „potratové turistice” do Česka

Evropa

„Lékaři měli jednat preventivně, aby předešli septickému šoku. Přemýšleli o ochraně plodu místo toho, aby ochránili život ženy. Mrazivý efekt po rozsudku Ústavního soudu, který v Polsku fakticky zakazuje legální potraty, zafungoval. Lékaři jednoduše vědí, že nemohou provádět potraty,” řekla právnička Kamila Ferencová z Federace pro ženy a plánování rodiny.

Podle listu Gazeta Wyborcza se jedná o první smrtelnou oběť rozhodnutí ústavního soudu z 22. října loňského roku. Více detailů k případu nebo vyjádření relevantních úřadů zatím polská média, která o úmrtí ženy informují, neuvádějí. Ženě bylo údajně 30 let.

Budzowská listu Gazeta Wyborcza řekla, že rodina zemřelé si nyní nepřeje sdělovat podrobnosti. „Časem poskytneme všechny informace,” uvedla advokátka, podle níž také většina informací podléhá utajení kvůli vyšetřování.

Poláci vyjdou do ulic

Informace o úmrtí vyvolala vlnu nevole na sociálních sítích, kde se organizují protesty. Ženy zapalují v oknech svíčky, aby uctily památku mrtvé, popsal list Rzeczpospolita, podle něhož v některých městech vyšli první lidé do ulic už v neděli. Další protestní a pietní shromáždění jsou v plánu večer.

Dle zákona měla porodit mrtvé dítě, lékaři polské ženě ale nelegálně umožnili potrat

Děti

Vyzývá k nim mimo jiné Svaz pro otázky žen a plánování rodiny, který protest svolává mimo jiné na sedmou hodinu večer před budovu ústavního soudu ve Varšavě. „Nedovolme, aby zemřela ještě jakákoliv další žena kvůli protipotratovému zákonu,” uvedla organizace na Facebooku. Protesty se chystají i v Gdaňsku nebo Katovicích.

Polský ústavní soud loni na podzim zveřejnil svůj nález, v jehož důsledku se zpřísnily už tak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů v této katolické zemi. Nově jsou interrupce zakázány i v případě závažného poškození plodu. Kvůli vývojovým vadám plodu se přitom do té doby v Polsku provádělo asi 98 procent všech legálních potratů. Rozhodnutí vyvolalo v Polsku masivní protesty, tamní konzervativní vláda nicméně tlaku veřejnosti neustoupila.

Reklama

Výběr článků

Načítám