Hlavní obsah

V Polsku se rozmáhají krádeže včelstva a včelích úlů

Právo, Pavol Minárik

Krádeže včelstva se v Polsku rozmáhají. Zloději buď kradou úly kompletně i se včelami, nebo se specializují „jen“ na med, který vytočí na místě činu z včelařských rámků. Zatímco jeden úl i s osazenstvem má hodnotu kolem 1,4 tisíce zlotých (asi 8,4 tisíce korun), pak litr pravého medu stojí v přepočtu kolem 250 korun. To vyvolává velký zájem lidí, kteří chtějí rychle zbohatnout.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zloději řádí obvykle v noci, jako kupříkladu v květnu, když z nestřežené paseky Andrzeje Twardowského v Lubochowe v Pomořském vojvodství ukradli med z jeho 220 včelstev. „Za jedinou noc mi zmizelo 3,5 tuny medu, takže jsem na mizině,“ sdělil reportérům TVN24.

Nenechavci odvedli vysoce profesionální práci. Několik dní situaci sledovali dronem, a když zjistili, že včelař se vzdálil, vyrazili i s technikou na vytáčení medu a vzali mu „kompletní úrodu“.

Mizí beze stopy

Dalšího včelaře v obci Karlino zloději pod rouškou noci připravili o kompletních 120 úlů, tedy i s jejich osazenstvem a medem, a beze stopy zmizeli. „Nejde přitom o ojedinělý jev, ale dlouhodobě připravované akce lidí, kteří dobře vědí, jak se s včelami zachází,“ řekl televizi Zygmunt Greblowski, zástupce sdružení včelařů v Pomořském vojvodství. Dodal, že „na 99,9 procenta včelařů okrádají jejich kolegové“.

Ti podle něj ukradené úly bleskově přemalují, a i se včelami převezou na druhý konec země, kde si je buď ponechají, nebo za třetinovou cenu skutečné hodnoty prodávají na černém trhu.

Včelaři teď sázejí na GPS vysílačky

Situace s krádeží včelstev v Polsku je tak vážná, že jejich chovatelé začali v poslední době do úlů instalovat GPS vysílačky. Ty je upozorňují, když úly někdo nečekaně přesunuje, nebo jim už ukradené včely umožní vystopovat.

Dovolit si to však mohou jen ti zámožnější. Krade se však nejen ve velkém, ale i v malém, tedy i ti, kteří mají pět až šest včelích rodin, jsou stejně ohroženi jako vlastníci 500 včelstev.

Dramatickou situací se zabýval i parlament, který přijal zákon, podle něhož zlodějům včelích úlů hrozí trest odnětí svobody do pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám