Hlavní obsah

Nepokoje ve Francii: 135 zraněných, 1 400 zadržených

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, zkr, ČTK, jem

Protestů žlutých vest se ve Francii zúčastnilo 125 tisíc, zranění utrpělo 135 lidí, 1385 osob bylo zadrženo, uvedl v sobotu večer francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Situace je podle něj teď klidná.

Záznam: Protesty žlutých vest v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z demonstrantů byl projektilem se slzným plynem zasažen přímo do břicha.  Demonstranti zapalovali auta a rozbíjeli výlohy.

Demonstrovalo se  i v dalších městech. Napjatá situace byla hlavně v Marseille, kde také hořela auta. Násilí policisté použili také proti demonstrujícím v Nantes či Lyonu. Zraněné hlásí i jihofrancouzské město Bordeaux, kde protestující házeli na policisty zápalné láhve. Střetům radikálů s bezpečnostními složkami se zde pokusilo zabránit několik lidí oděných ve žlutých vestách, kteří si mezi ně klekli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dav převracel i autaVideo: Reuters

Foto: Stephane Mahe, Reuters

V ulicích Paříže došlo v sobotu dopoledne k prvním střetu demonstrantů s policií

Protesty žlutých vest vyvolal plán francouzské vlády zatížit benzin a naftu ekologickou daní, což by citelně zvýšilo jejich cenu.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Hořící auto v Marseille

Prezident Emanuel Macron sice po nepokojích v ulicích oznámil, že zdražování pohonných hmot odloží, je však otázkou, zda už není příliš pozdě. Francouzi jsou totiž nespokojeni s vícero věcmi a plánovaná daň byla jen rozbuškou, řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů.

„Jmenuji se Dominik. Jsem z (departementu) Seine-Maritime. Macron sice ustoupil, je však příliš pozdě, lidé jsou nespokojení,“ vysvětloval reportérovi během pochodu Paříží.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Jeden z protestujících v Paříži.

Je konec, Macrone

„Macrone, je konec,” křičel před kamerou další z demonstrantů. Jiný protestující řekl agentuře Reuters, že přišel, protože mu vadí, že vláda nedělá nic pro mladé bez práce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se střetávají s policiíVideo: Reuters

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policie použila slzný plyn

Protestující v ulicích Paříže zapálili několik osobních vozů, auta hořela například v ulici Rue Magellan nedaleko výstavního bulváru Champs-Élysées. Do ulic města byly nasazena vodní děla i oddíly jízdní policie.

V metropoli je během sobotních protestních akcí nasazeno 8000 policistů a 12 obrněných vozů. Uzavřena je řada památek včetně Eiffelovy věže, Vítězného oblouku či muzea Louvre a Orsay. Obchody v centru města opevnily své výlohy a i přes předvánoční nákupní horečku neotevřely. Odloženy byly některé fotbalové zápasy.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstrant zraněný při nepokojích v Paříži

Demonstruje se i v Bruselu

Demonstrovalo se také v belgické metropoli Bruselu. Policie se tam v sobotu střetla s demonstranty, kteří páchali výtržnosti během pochodu k evropské čtvrti. Informovala o tom agentura AP.

Protestu takzvaných žlutých vest se v Bruselu účastní podle AP řádově stovky lidí. Křičeli hesla proti francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a belgickému premiérovi Charlesovi Michelovi. "Macrone, Micheli, odstupte," volali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapalují objekty Video: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám