Hlavní obsah

V Oregonu chtějí potrestat demonstranty až doživotním vězením

Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORTLAND

Návrh protiteroristického zákona projednávaného nyní v americkém státě Oregon umožňuje i velmi přísné potrestání demonstrantů, včetně mírových aktivistů. "Neposlušní" občané by tak mohli v budoucnu za vyjádření svého názoru spojeného s blokováním ulic, s přerušením chodu města strávit nejméně 25 let ve vězení.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

"Potřebujeme silné prostředky, jež zastaví vlnu protestů ochromující Portland," uvedl v rozhovoru pro zdejší rádio Larson Larson, konzervativec důsledně podporující přijetí zákona. Dodal, že lidé sice mají právo na svobodný projev, ale nemají právo zastrašovat spoluobčany a znemožňovat průjezd například sanitek.

Zákon může poškodit i mírové demonstranty

Zákon předložili republikáni, jež terorismus vymezují jako "plánování nebo spoluúčast na akci směřující k ochromení obchodů, dopravy, škol, vlády a svobodného pohybu". Právě neurčitost uvedené definice ale může způsobit, že zákon bude velmi snadno použit proti mírovým aktivistům, či jiným typům demonstrací. Právníci na celém světě se totiž až dosud nedokázali shodnout, jak vymezit samotnou podstatu terorismu, tj. také, kdo je terorista a co je vlastně náplní jeho aktivit. 

Tresty vyměřené soudy podle předloženého zákona by umožnily potrestat teroristy i tzv. "teroristy" v rozsahu od 25 let až doživotním pobytem za mřížemi. Republikánům se pravděpodobně nepodaří zákon prosadit. Podle demokratů ale už jeho předložení Sněmovně reprezentantů je "útokem na svobodu slova".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám