Hlavní obsah

V New Yorku zazní jména všech obětí útoku teroristů

NEW YORK

Před třemi lety 11. září 2001 zasáhla tři unesná letadla newyorské věže Světového obchodního centra a Pentagon. Jména 2749 obětí útoků teroristů na New York zazní v sobotu na prostranství, na němž stávaly dva mrakodrapy Světového obchodního střediska (WTC) u příležitosti dnešního třetího výročí teroristického útoku.

Foto: Policie ČR

Foto z vrbětického areálu muničního skladu

Článek

Číst seznam bude 200 jejich rodičů a příbuzných. Budou čtyřikrát přerušeni, aby si lidé v tichosti připomněli okamžiky nárazů unesených letadel a pádu obou věží. Ve večerních hodinách se pak mrakodrapy symbolicky opět vztyčí v podobě dvou mohutných světelných kuželů.

Na místě tragédie roste Zahrada světa

Místo největšího teroristického útoku v dějinách USA je nyní staveništěm, z něhož vyrůstá nová dominanta - Zahrada světa - skupina mrakodrapů s ústřední Věží svobody, Freedom Tower. "Projekt mě oslovil jako imigranta a Newyorčana," vysvětloval vhlasný architekt Danile Liebeskind  svoji motivaci.

Kvůli práci na Zahradě světa se také po třinácti letech, během nichž byl spíše než Newyorčanem Berlíňanem, s manželkou Ninou a dcerou Rachel vrátil zpět do New Yorku. Liebeskind zaplnil architektonický návrh symboly, což se ostatně u takové stavby očekává. Počítáno ve stopách jich Věž Svobody bude mít 1776 (541 metrů), což odkazuje na rok, kdy USA vyhlásily nezávislost. "Nechtěl jsem jen postavit nejvyšší budovu světa, to číslo má obrovský význam. Deklarace nezávislosti totiž byl první dokument, který říkal, že lidé jsou si rovni," říká. 

"Doufejme, že se s touto stavbou vrátí na Manhattan život," nechal se slyšet newyorský starosta Michael Bloomberg u příležitosti vyhlášení vítěze výběrového řízení, jehož se účastnili architekti z celého světa.

Podobně jako v týdnech bezprostředně po útoku leží v těchto dnech na železném plotě kolem prostranství fotografie tragédie, ale i jména obětí (tentokrát kompletní) a květiny.

Půl roku také dnes uplynulo od teroristických útoků v Madridu.

Reklama

Výběr článků

Načítám