Hlavní obsah

V Německu zemřel muž po výbuchu zábavní pyrotechniky, jednu oběť má i Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Při výbuchu pravděpodobně nelegální zábavní pyrotechniky při novoročních oslavách na západě Německa zahynul jeden člověk a další byl vážně zraněn. Podobný případ se stal i v Rakousku, kde exploze dělbuchu připravila o život mladíka.

Foto: Profimedia.cz

Oslavy v Berlíně

Článek

Dva muži ve věku 37 a 39 let, kteří podle agentury DPA slavili silvestr ve městě Hennef u Bonnu spolu s dalšími deseti lidmi, se krátce po půlnoci podle svědků od skupiny oddělili. Najednou se ozvala ohlušující rána a oba leželi na zemi. Navzdory oživovacím pokusům jeden muž zemřel na místě a druhý byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice. Podle policie mohla být příčinou neštěstí exploze podomácku vyrobené petardy. Vyšetřování se ujal kriminální úřad.

Na Břeclavsku pyrotechnika těžce zranila dva muže v obličeji

Domácí

V Německu se před koncem roku nesměla prodávat žádná zábavní pyrotechnika, aby se nemocnice v době pandemie covidu-19 nezatěžovaly dalšími pacienty. Přesto byly po celé zemi slyšet petardy a vidět rakety, z nichž některé pravděpodobně pocházely z nelegálních zdrojů. Podle DPA Němci ve velkém nakupovali ohňostroje především v Polsku a Česku.

Na východě Berlína bylo při výbuchu nelegální pyrotechniky zraněno dvanáct lidí, kteří museli být převezeni do nemocnic k ošetření. V Lipsku utrpěl muž život ohrožující zranění, když odpálil petardu, která byla podle policie pravděpodobně také podomácku vyrobená. Další incidenty s různě závažnými zraněními se během silvestrovské noci odehrály i na dalších místech země.

Tragický případ s jednou obětí se stal u dolnorakouského města Baden nedaleko Vídně, uvedla agentura APA. Dva mladí muži se sešli s dalšími asi osmi lidmi na louce, aby oslavili příchod nového roku. Přitom odpalovali takzvané kulové pumy. Když jedna okamžitě nevybuchla, přiblížili se k ní čtyři lidé. Právě v tu chvíli však explodovala. Na místě zemřel 23letý mladík a další tři lidé byli převezeni do nemocnice, z toho jeden v kritickém stavu.

Záchranáři na jihu Čech ošetřovali zraněné pyrotechnikou

Domácí

Zranění si vyžádaly také dva případy výbuchu pyrotechniky v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Ve Weerbergu chtěl devatenáctiletý Rakušan před svým domem odpálit raketu. Když se pokusil zapálit její doutnák, předčasně explodovala. Výbuch mu vážně poranil obě oči, jeho poblíž stojící otec utrpěl tržnou ránu na čele a ztrátu sluchu. V Achenkirchu se 42letý muž snažil odpálit dvě baterie ohňostrojů. Když se chvíli nic nedělo, vydal se k zařízení. Přesně ve chvíli, kdy měl nad předmětem obličej, se však rachejtle vzňaly. Utrpěl tržnou ránu na obličeji a poranění oka.

Reklama

Výběr článků

Načítám