Hlavní obsah

V Německu prý působí tajně agenti CIA

BERLÍN

Tým asi 12 agentů americké zpravodajské služby CIA v současnosti působí na území Německa, aniž by o tom německé orgány byly oficiálně informovány. Napsal to ve čtvrtek německý deník Bild.

Článek

Podle tohoto zdroje, který se odvolává na informace z německých tajných služeb, je v tomto elitním týmu také několik agentů speciálního komanda, tedy lidí s "povolením zabíjet".

Německá rozvědka, která pobyt těchto Američanů zjistila, se domnívá, že komando v Německu sleduje osoby podezřelé z terorismu.

Sledují pouze teroristy?

Členové týmu CIA byli viděni v Esenu, kde bydlí Iráčan Muhammad A. Toho Američané podezírají, že teroristům dodával falešné pasy, ale německá justice ho zatím z ničeho neobvinila.

Příslušníci komanda byli též zahlédnuti v Hesensku ve střední části země, dokonce i v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě a v Hamburku na severu Německa.

Německo sloužilo jako základna

Německo, jak se již dříve zjistilo, bylo hlavní základnou teroristů, kteří pak 11. září 2001 v USA spáchali útoky na newyorské Světové obchodní centrum a na washingtonský Pentagon.

Na druhé straně právě v Německu došlo k prvnímu odsouzení teroristy za tyto činy, když Maročan Munir Motasadek dostal 15 let žaláře za "účast v organizování teroristických činů a pokus o účast na vraždě".

Reklama

Výběr článků

Načítám