Hlavní obsah

V Německu loni zmizelo skoro šest tisíc nezletilých migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V loňském roce v Německu beze stopy zmizelo 5835 nezletilých migrantů. Vyplývá to z odpovědi spolkového ministerstva vnitra na dotaz poslanců, informovala agentura DPA. Počet označila za alarmující poslankyně za stranu Zelených Luise Amtsbergová, podle které vláda podceňuje riziko nucené prostituce a využívání dětí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Migranti v uprchlickém zařízení v německém Friedlandu

Článek

S informací o zmizelých přišla organizace Funke Meiengruppe, která ji získala z odpovědi vnitra na dotaz vznesený v německém parlamentu.

Zpráva uvedla i další čísla. Z loni nahlášených 8006 pohřešovaných nezletilých běženců se podle odpovědi vnitra podařilo najít 2171. Mezi zmizelými je i 555 dětí mladších 14 let, které se zaregistrovaly, ale pak zmizely.

„Pohřešovaní nezletilci bez doprovodu pocházejí hlavně z Afghánistánu, Sýrie, Eritreje, Maroka a Alžírska," stojí v dokumentu ministerstva vnitra, který upozorňuje na to, že do Evropy se mnozí teenageři vydali sami bez doprovodu rodičů, uvedla stanice Deutsche Welle.

Není jasné, kdo nahlásil děti a nezletilé jako nezvěstné, uvedla DPA.

Na konci ledna policejní úřad Evropské unie (Europol) informoval, že po příjezdu do Evropy zmizelo neznámo kam až 10 000 nezletilých uprchlíků. Varoval také, že se na tyto osoby zaměřují gangy s celoevropskou působností. V případě Německa tehdy Europol hovořil o zhruba 5000 zmizelých v roce 2015.

Zpochybněná čísla 

Ministerstvo pro rodinu ale už v únoru uvedlo, že podle něj jde jen o chyby v registraci. Na dotaz médií sdělilo, že není důvod věřit tomu, že by byly nezvěstné tisíce dětí. Podle nich jde především o problémy s vícenásobnou registrací.

Upozornilo v této souvislosti na nedokonalost registračního procesu, během nějž docházelo v loňském roce často k několikanásobnému zanesení osob do evidence v různých spolkových zemích.

Dívky mohly skončit jako prostitutky

Pravděpodobné důvody zmizení migrantů ministerstvo vnitra neuvedlo. Podle dřívějších zpráv se řada nezletilých snaží po příchodu do Německa rychle dostat z dosahu úřadů a najít si práci načerno, aby mohli zaplatit svým převaděčům.

Úřady se ale obávají, že mnoho nezletilých se stává oběťmi trestné činnosti, dívky mohou skončit jako prostitutky.

Spolková vláda „nebere vážně riziko nucené prostituce a vykořisťování" nezletilých uprchlíků, reagovala na zprávu ministerstva poslankyně za opoziční stranu Zelených Luise Amtsbergová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám