Hlavní obsah

V Mali se zřítila helikoptéra mírové mise, zemřeli dva Němci

Dva němečtí vojáci ve středu zahynuli při pádu vojenské helikoptéry mírové mise OSN (MINUSMA) v poušti v Mali. S odvoláním na německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou o tom informovala agentura DPA. Mluvčí OSN už dříve uvedl, že pád letadla byla zřejmě nehoda.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník v Mali (ilustrační foto)

Článek

Vrtulník havaroval v severním regionu Gao, po pádu na zem zcela vyhořel. Na místo incidentu byli vysláni záchranáři. Oblast bylo podle mluvčího mise vzhledem k pozemním bojům předtím třeba zajistit tak, aby byla pro záchranáře bezpečná.

„Posádku vojenského vrtulníku OSN, který se zřítil v severním Mali, tvořili dva Němci a oba zahynuli,“ oznámila kromě německé ministryně obrany také mise OSN v severoafrické zemi. Podle zástupce německé armády Joachima Rühleho zatím neexistují důkazy, že by za havárií bylo cizí zavinění.

Podle údajů bundeswehru je v Mali v současnosti kolem tisíce německých vojáků. Mandát jim umožňuje použít i zbraně.

V nestabilním Mali operuje řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a Al-Káidy v islámském Maghribu. V této bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v malijské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám