Hlavní obsah

V Maďarsku zvítězila levice

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Příštím maďarským premiérem bude opět kandidát Maďarské socialistické strany (MSZP) Ferenc Gyurcsány (45). Socialisté totiž zvítězili i v nedělním druhém kole parlamentních voleb a pravděpodobně vytvoří vládu s liberálním Svazem svobodných demokratů (SZDSZ).

Článek

Podle neoficiálních výsledků získala MSZP 189 mandátů a SZDSZ 20 poslaneckých křesel. Opoziční Maďarský občanský svaz FIDESZ získal 165 mandátů a konzervativní Maďarské demokratické fórum 11 poslaneckých křesel. Jediný nezávislý poslanec už oznámil, že podpoří stávající koalici.

Předpokládaná socialisticko-liberální koalice tak bude mít ve 386členném parlamentu pohodlnou převahu 34 hlasů. Předseda FIDESZ Viktor Orbán v neděli před devátou večer uznal porážku a telefonicky blahopřál Gyurcsánovi. Volební účast dosáhla 64 procent.

V prvním kole voleb, které se uskutečnilo před dvěma týdny, se hlasovalo na stranické kandidátky a MSZP zvítězila o necelých 64 tisíc hlasů před FIDESZ. Socialisté se však okamžitě dohodli na spolupráci s liberály, kteří byli čtyři roky součástí vládní koalice. Vládní strany měly před druhým kolem společnou kampaň a dohodly se také na vzájemné podpoře kandidátů. Pravice se na podobné spolupráci nedokázala dohodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám