Hlavní obsah

V Litvě přistáli první němečtí vojáci ze slíbených posil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaunas

Německé vojenské transportní letadlo dopravilo v pondělí do litevského Kaunasu první část z posil, které Německo přislíbilo pro síly Severoatlantické aliance v Pobaltí. Děje se tak na pozadí obav z ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Němečtí vojáci v Litvě

Článek

Letoun, který přistál na kaunaském letišti, přepravil 70 německých vojáků. Ti posílí německou jednotku o 360 mužích, která je součástí stávajících aliančních sil v regionu. Další letadla mají následovat.

Německo pošle do Litvy 350 dalších vojáků

Evropa

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před týdnem oznámila, že Německo zvýší počet svých vojáků v Litvě až o 350. Spolková republika tím reagovala na napětí způsobené velkým množstvím ruských jednotek na ukrajinské hranici a podle pozorovatelů také na kritiku, že toho pro Ukrajinu nedělá dost.

Signál odhodlání

„Posilujeme tím náš příspěvek na východním křídle NATO a vysíláme signál odhodlání," poznamenala před týdnem v dolnosaském Münsteru Lambrechtová, která o chystaném kroku informovala parlament. Pro spojence má podle ní rozhodnutí být vzkazem, že na Německo je spolehnutí.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německé jednotky dorazily do Kaunasu v Litvě.

Spolková republika v Litvě vede bojové uskupení NATO v síle posíleného praporu. Další taková uskupení jsou na východě aliance v Polsku, Lotyšsku a Estonsku. V Litvě a Lotyšsku jsou přítomni také čeští vojáci.

USA přesouvají ambasádu do Lvova, v Kyjevě po sobě ničí počítače

Zahraniční

Kritice, že je až příliš vstřícné k Moskvě, s níž navzdory odporu USA i dalších zemí léta spolupracuje například při výstavbě plynovodu Nord Stream 2, čelilo Německo v posledních týdnech opakovaně. Berlín to odmítá. Kancléř Olaf Scholz například argumentoval, že je to právě spolková republika, kdo Ukrajině poskytuje největší finanční pomoc.

„Malý počet" vojáků do Litvy vyšle také Británie, oznámil dnes britský ministr obrany Ben Wallace. „V duchu solidarity Spojené království vyšle malý počet vojáků na podporu Litvy v oblasti sběru zpravodajských informací, sledování a průzkumu. Toto nasazení pomůže posílit schopnost Litvy vypořádat se s tlaky podél její hranice s Běloruskem," uvedlo britské ministerstvo obrany na twitteru.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německé jednotky NATO

„Spojené království a Litva sdílí obavy, pokud jde o vojenské posilování Ruska na hranici s Ukrajinou a aktuální migrační krizi na hranici Litvy s Běloruskem," uvedl Wallace.

Česko je připravené na uprchlíky z Ukrajiny, další pomoc zatím nechystá

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám