Hlavní obsah

V liberijské Monrovii zuří boj na život a na smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Boje povstalců s přívrženci prezidenta Charlese Taylora v metropoli Libérie Monrovia se v pátek dostaly do kritické fáze. Jen za dopoledne zůstaly v ulicích desítky mrtvých, převážně civilistů. K nejvážnějšímu incidentu došlo ve střední škole Newport sloužící jako uprchlické středisko. Při minometném útoku tu zamřelo nejméně osm lidí, včetně dětí.

Foto: Vratislav Konečný

Polka Ania, Madlenka, Pavla a Láďa se svými metalickými celly.

Článek

Boje na život a na smrt se stahují k prestižní diplomatické a obchodní lokalitě. Zásah utrpěla opakovaně i americká ambasáda v Monrovii. V nejkritičtějších deseti minutách před polednem vybuchlo v okolí komplexu přes třicet granátů.

Majitel hotelu Holiday Inn v metropoli uvedl pro BBC, že jen během rána napočítal nedaleko budovy dvacet pět mrtvých těl. Nemovitost navíc zasáhlo pět raket. Ze dvou stovek lidí, jež tam hledají útočiště, bylo zraněno sedm osob.

Situace civilistů je kritická

Intenzivní boje se nadále vedou zejména kolem tři strategických mostů a centra města. Velké srážky mezi znepřátelenými tábory proběhly především v pondělí. Tehdy během jediné hodiny zemřelo přes šedesát lidí.

Podle pozorovatelů se nadále zhoršuje již tak zoufalá situace civilistů. K nedostatku vody, potravin, dek, léků atd. se přidaly útoky ze stran povstalců i vojáků. Řadoví Liberijci nejsou bezpeční ani v uprchlických centrech, ani ve školách či kostelech.

USA se rozhodnou do 24 hodin

Zatímco jen v Monrovii umírají desítky lidí denně, zahraničí stále pouze diskutuje o možném vyslání mezinárodních sil, které by situaci v zemi zklidnily.

Spojené státy již přislíbily na finanční pokrytí mírové operace deset milionů dolarů (asi 300 mil. Kč), s vysláním vlastních jednotek ale stále váhají. Podle Hlasu Ameriky se Bílý dům rozhodne do 24 hodin.

První vojáci by tak mohli do Libérie přijít z africké Nigerie. Tisíc čtyři sta mužů by do Monrovie mělo dorazit v polovině příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám