Hlavní obsah

V Libérii nastala humanitární katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA / FREETOWN

Situace v Libérii se opět zhoršila. Euforii po pondělním odchodu prezidenta Charlese Taylora vystřídala střelba. Povstalci neuznávají Taylorova nástupce, jímž se stal jeho bývalý viceprezident Moses Blah. Blokují také přístav, takže v hlavním městě Monrovii je katastrofální humanitární situace, chybí potraviny i voda.

Foto: archiv MDZ

Herečtí protagonisté isncenace Carmen - Opera podle Fagi: Zdeněk Julina, Jana Drgová a Roman Blumaier.

Článek

Mluvčí dětského fondu OSN UNICEF Damien Personnaz tvrdí, že situace "naprosto strašná a zcela beznadějná". Podle svědectví UNICEF většina dětí v liberijském hlavním městě nemá přístup ani k potravinám ani k pitné vodě. " Buď zemřou vysílením nebo střelou jiných dětí-vojáků, které se zapojují do bojů u obou znepřátelených frakcí," řekl Personnaz.

Tým UNICEF působí v Monrovii od pondělí. Ve čtvrtek nebo v pátek by mělo - dovolí-li to podmínky - do liberijského hlavního města přiletět letadlo z Kodaně s naléhavou pomocí. V zásilce budou mimo jiné energeticky bohaté potraviny, sůl a léky.

Sierra Leone chce postavit Taylora před soud

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor se z donucení vzdal moci a v pondělí odletěl do Nigérie, která mu poskytla azyl. Válečný soud v Sierra Leone, který proti němu vznesl v červnu obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, však požaduje, aby se zodpovídat za své zločiny: "Taylor opustil Libérii jako obviněný zločinec a zůstává jím. Jeho odchod  nebyl vázán na žádnou amnestii ani zastavení trestního stíhání, i když je důležitým, ale ne dostačujícím krokem k obnovení spravedlivého a trvalého míru v západní Africe. S válečnými zločinci, jako je Taylor, se nedělají žádné obchody."

Soud vyzval mezinárodní společenství, hlavně pak Nigérii, Ghanu a Jihoafrickou republiku, aby zajistily, že Taylor usedne na lavici obžalovaných. Nigérie poskytla Taylorovi politický azyl, Ghana a Jihoafrická republika vyslaly své delegáty na ceremonii předávání moci.

Taylor byl obviněn, protože v občasné a kmenové válce, v niž zemřelo na 200 000 lidí, podporoval sierraleonské povstalce Jednotné revoluční fronty (RUF) vedené Fodayem Sankohem, kteří v letech 1991-2001 bojovali proti vládě Sierry Leone s cílem získat kontrolu nad bohatými nalezišti diamantů, bauxitu a titanové rudy. Sankoh, obviněný rovněž z válečných zločinů, zemřel koncem července ve vazbě.

Anketa

Přinese odchod Charlese Taylora zemi mír?
ano
19,4 %
ne
80,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám