Hlavní obsah

V Kyjevě zadrželi zpravodajku ruské televize, čeká ji vyhoštění ze země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská televizní stanice Pervyj kanal ve středu oznámila, že její zpravodajku Annu Kurbatovovou v centru Kyjeva zadržela ukrajinská tajná služba SBU. Mluvčí SBU to listu Ukrajinska pravda následně potvrdila, reportérku označila za propagandistku a řekla, že žena bude vyhoštěna. To podle ní čeká každého, kdo si dovolí pomlouvat Ukrajinu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Anna Kurbatovová byla unesena v centru Kyjeva, nemůžeme se s ní spojit,” oznámila televize ve zprávách.

Ženu prý zadrželi neznámí lidé nedaleko jejího domu, posadili do auta a odvezli neznámo kam. „Podle našich informací zadrželi Annu Kurbatovovou pracovníci SBU,” dodala hlasatelka.

Pervyj kanal v souvislosti se zmizením novinářky uvedl, že poslední materiály Kurbatovové se týkaly situace na Ukrajině. V úterý prý dokončila reportáž o pronásledování novinářů v této zemi a několik dní předtím se vysílala její reportáž o přehlídce ke dni nezávislosti Ukrajiny, která se v Kyjevě nelíbila.

Nepřítel Ukrajiny

Zadržení Kurbatovové listu Ukrajinska pravda potvrdila mluvčí SBU Olena Hitljanská s tím, že momentálně se vyřizují dokumenty pro vyhoštění novinářky z Ukrajiny do Ruska. „To se stane každému, kdo si dovolí pomlouvat Ukrajinu,” řekla. Zprávy ruských médií o únosu Hitljanská označila za hloupost, vše se podle ní odehrává v rámci zákona.

Ukrajinska pravda poznamenala, že Kurbatovovou po reportážích, líčící ukrajinskou realitu v temných barvách, označil server Mírotvůrce za „nepřítele Ukrajiny”.

Server Mírotvůrce se loni dostal do povědomí zveřejněním osobních údajů asi 4000 novinářů, akreditovaných u proruských separatistů na východě Ukrajiny, včetně českých žurnalistů. Tento krok vyvolal kritiku a protesty Západu, nad serverem ale drží ochrannou ruku ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

V roce 2014 byli na Ukrajině zatčeni dva ruští novináři z armádní televize Zvězda, ale mohli se vrátit do Moskvy. Letos v polovině srpna úřady vyhostily ruskou televizní zpravodajku Tamaru Něrsesjanovou. Vysílání několika desítek ruských televizí je na Ukrajině zakázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám