Hlavní obsah

V Kazachstánu přistála vesmírná loď

V kazašské stepi v neděli přistála vesmírná loď se třemi členy dlouhodobé expedice na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na Zemi se v modulu vrátili Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Modul se třemi astronauty přistál v kazašské stepiVideo: AP

 
Článek

„Přistávací modul s kosmonautem Škaplerovem a astronauty Tinglem a Kanaiem přistál,“ uvedlo řídící středisko letu v Koroljevu u Moskvy podle agentury TASS. Přistávací modul vesmírné lodi Sojuz MS-07 podle agentury Interfax přistál jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan.

„Všechny operace při opuštění oběžné dráhy a přistání se odehrály standardně. Členové posádky se po návratu na Zemi cítí dobře,“ oznámila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Škaplerov, Tingle a Kanai působili na ISS od loňského prosince.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti se loučí se zbytkem posádky ISSVideo: Reuters

Zatímco Tingle a Kanai byli ve vesmíru poprvé, pro Škaplerova šlo o třetí misi na Mezinárodní vesmírné stanici. Na ISS pokračují v práci americký astronaut Andrew Feustel, jeho krajan Richard Arnold a jejich ruský kolega Olega Artěmjev.

Už 6. června má z kosmodromu Bajkonur odstartovat vesmírná loď s třemi novými členy posádky ISS – Rusem Sergejem Prokopjevem, Američankou Serenou Auňónovou Chancellorovou a německým astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) Alexanderem Gerstem.

Reklama

Výběr článků

Načítám