Hlavní obsah

V Kalifornii oddělili siamská dvojčata, která si dva roky hleděla do tváře

Novinky, zkr
Palo Alto

Lékaři v kalifornské nemocnici od sebe minulý týden úspěšně oddělili dvouletá siamská dvojčata. Náročná operace trvala 17 hodin. Dívenky byly srostlé od hrudníku dolů a dělily se mimo jiné o společná játra, močový měchýř, část zažívací soustavy a nohu. Vše dobře dopadlo a malé pacientky se nyní zotavují na jednotce intenzivní péče. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 17 hodinách lékaři od sebe oddělili dvouletá siamská dvojčataVideo: Lucile Packard Children's Hospital Stanford, Reuters

 
Článek

„Vypadají úžasně. Jsou úžasné. Udělali jim vlasy a teď odpočívají. Když jsem je poprvé spatřila (oddělené), bylo to neskutečné. A stále je. Opravdu se mi splnil sen,“ řekla televizi ABC News matka dvojčat Aida Sandovalová.

Během zákroku lékaři v dětské nemocnici Lucile Packardové v Palo Altu orgány rozdělili a každá z dívek má jednu nohu. Třetí byla použita na rekonstrukci břišní stěny. Očekává se, že dvojčata zůstanou na jednotce intenzivní péče dva týdny.

50 operatérů

Na sedmnáctihodinové operaci se podílelo padesát členů lékařského personálu, které vedl chirurg Gary Hartman. „Vždy máte stejný cíl, aby byly na konci dvě šťastné a zdravé děti. Kdokoli, kdo je viděl před operací, může dosvědčit, že jsou veselé, a myslím, že tento týden učiníme velký pokrok, pokud jde o jejich zdraví. Zotavují se velmi dobře,“ řekl Hartman ABC News.

Od operace už uběhlo kritických 72 hodin, a tak je pravděpodobnost, že vše dobře dopadne, už relativně vysoká. „Prvních 72 hodin je typicky nejkritičtějších. To je doba, kdy se dějí nejhorší věci, jako jsou krvácení nebo infekce. Pokud se podaří přečkat tohle období bez vážných následků, neznamená to, že je vyhráno, ale šance na přežití se zvyšuje,” upozornil odborník na podobné operace z Dětské nemocnice Montefiore v New Yorku James Goodrich.

Většina siamských dvojčat umírá ještě v děloze matky. Z těch, která se narodí živá, zhruba polovina zemře záhy po porodu. V USA separují průměrně pět siamských dvojčat ročně. Naposledy provedli takovou operaci minulý měsíc v Memphisu, kdy od sebe oddělili srostlé sestry narozené v Nigérii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám