Hlavní obsah

V Jeruzalémě prošli poutníci křížovou cestu k Božímu hrobu

Křesťané z celého světa si v pátek v Jeruzalémě připomněli ukřižování Ježíše Krista, někteří z nich nesli na zádech velké dřevěné kříže. Oslavy Velkého pátku v Jeruzalémě předznamenal útok zřejmě duševně nemocného Palestince, který pobodal lidi v tramvaji, jednu ženu smrtelně. Několik zraněných si dnes nad ránem vyžádala panika, která vypukla při tradičním velikonočním procesí ve španělské Seville.

Foto: Dan Balilty, ČTK/AP

Velikonoční cesta k Božímu hrobu v Jeruzalémě

Článek

Do Jeruzaléma se sjeli poutníci z celého světa, kteří prošli za zpěvu modliteb úzkými uličkami Starého města. Někteří nesli na zádech dřevěné kříže. Procesí šlo ulicí Via Dolorosa, po níž podle tradice Ježíš Kristus nesl svůj kříž při cestě k ukřižování.

Celá křížová cesta má 14 zastavení, začíná odsouzením Ježíše k smrti, pokračuje přes jeho ukřižování a končí uložením jeho těla do hrobu.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Velikonoční cesta k Božímu hrobu v Jeruzalémě

Posledních několik zastavení se tradičně odehrává v Chrámu Božího hrobu, kde byl podle tradice Ježíš Kristus po ukřižování kolem roku 33 pohřben. Křesťané věří, že poté vstal z mrtvých, protože ženy, které šly navštívit několik dní nato jeho hrob, ho nalezly prázdný. Někteří křesťané se ale domnívají, že Ježíš byl pohřben v Zahradním hrobu kousek od Starého města v Jeruzalémě.

Takzvaný Svatý týden (velikonoční či pašijový), který připomíná úseky evangelií popisující mimo jiné poslední večeři, zatčení, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, si připomínají velkými alegorickými průvody ve Španělsku. Každoročně na tyto slavnosti zvané Semana Santa (Svatý týden) jezdí na Pyrenejský poloostrov i tisíce zahraničních turistů.

Foto: Dan Balilty, ČTK/AP

Velikonoční cesta k Božímu hrobu v Jeruzalémě

Proslulá jsou procesí v jihošpanělské Seville, kde v pátek nad ránem oslavy poznamenala panika. V jejím důsledku bylo zraněno několik lidí, z nichž 17 bylo hospitalizováno, z toho jeden člověk s vážnými zraněními hlavy. Policie zadržela osm lidí, u nichž nalezla kovové tyče. Podle místních úřadů šlo ale o projevy vandalismu, nikoli o organizovanou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám