Hlavní obsah

V Francii bude možné vyhlásit noční zákaz vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzští prefekti mohou od středy vyhlašovat noční zákaz vycházení. Schválila to v úterý na mimořádném zasedání francouzská vláda a oznámil ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Cílem je zabránit dalším výtržnostem, které trvají už druhý týden. Při výtržnostech v noci na úterý bylo ve Francii bylo zapáleno 1 173 automobilů, policisté zatkli 330 osob.

Článek

Francouzská vláda reaktivovala zákon o výjimečném stavu z roku 1955, který zákaz nočního vycházení umožňuje. V zemi bylo toto opatření použito naposledy v roce 1962 v souvislosti s válkou v Alžírsku. Zákon umožňuje vyhlásit zákaz nočního vycházení až na 12 dní.

Policie také po 12 dní může provádět domovní prohlídky a razie v místech podezřelých z uchovávání zbraní, zvýší se počty bezpečnostních složek o 1500 mobilizovaných příslušníků a lidé, kteří narušují zákon, budou rychle souzeni. Také se vyšetří se smrt dvou chlapců v Clichy, která vlnu násilí zažehla.

O plánu informoval v pondělí večer premiér Dominque Villepin v televizi TF1 s tím, že násilí je "neakceptovatelné". Nasazení armády vyloučil, sdělil však, že "v každém kroku budou použita nutná opatření k opětnému zavedení pořádku ve Francii".  [celá zpráva]

Násilí polevilo jen v Paříži

Podle ministerstva vnitra v oblasti Paříže a okolí násilností ve srovnání s minulými jedenácti nocemi ubylo, naopak mimo metropoli byla situaci stejně vážná jako předchozí noc, která byla vůbec nejhorší.

Při výtržnostech bylo zraněno dvanáct policistů, většinou je zasáhly předměty, které výtržníci házeli. Policisté zaregistrovali i střelbu z brokovnice, žádný příslušník bezpečnostních sil však nebyl zasažen. Výtržníci založili v noci požáry v deseti budovách. V pařížském regionu zapálili 240 automobilů, což je znatelný pokles, v noci pondělí jich hořelo 426, v dalších městech však celkem zapálili 933 vozidel oproti 982. Také počet zadržených trochu poklesl z více než 400 na 330.

Útoky na nemocnici a mateřské školky

Ve Vitry-sur-Seine východně od Paříže házeli výtržníci zápalné lahve na nemocnici, z dalších míst v okolí metropole je hlášen útok na dva italské novináře v Clichy, požár střední školy a zapálený autobus. Ve srovnání s předchozí nocí bylo třikrát míň výjezdů hasičů a ubylo také útoků na policejní vozy.

Ve Štrasburku byl napaden štáb německé televize. Útok na mateřskou školu a úřad práce je hlášen z Bordeaux. Na mateřské školky vandalové zaútočili také v Brestu, Le Havru a Vaulx-en-Velin. Bruay-sur-l'Escaut u Lille vypálili základní školu a v Lille dašlí oheň poškodil.

V Toulouse vandalové zapálili jeden autobus a vrhali kameny a zápalné lahve proti policistům. Shořelo třicet aut. V Toulouse proto v úterý nevyjely autobusy. Francouzská policie potvrdila, že v Toulouse v pondělí večer jednomu mladíkovi utrhl ruku slzotvorný granát, který vybuchl ve chvíli, kdy se ho pokoušel hodit zpět na policisty.

Nepokoje opět zasáhly i přístav Marseille. V Auxerre v centrální části Francie bylo hospitalizováno 15 lidí, kteří se nadýchali kouře ze zapáleného sklepa ve svém domě.

Varování ministerstev

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí vyzvalo americké turisty, kteří jsou ve Francii, aby sledovali zprávy a vyhýbali se oblastem násilí. Doporučilo vyhnout se při cestě na letiště Charles de Gaulle vlakovému spojení a použít raději taxi nebo autobus.

Doporučení turistům vydalo i české ministerstvo zahraničí. Úřad české občany nabádá ke zvýšené opatrnosti. Především by se měli vyhýbat se okrajovým částem velkých měst a ve večerních resp. nočních hodinách je vůbec nenavštěvovat. "Současně je třeba počítat s omezením městské veřejné dopravy mezi předměstími a městskými centry. V současné době je v pařížské oblasti uzavřen provoz na lince RER z letiště Charles de Gaulle na Severní nádraží (Gare du Nord) v době od 20.00 hod. do 24.00 hod.," píše se ve zprávě českého ministerstva zahraničí.

Pouliční nepokoje ve Francii trvají od 27. října. Přišel při nich o život jeden člověk [celá zpráva], bylo spáleno 4700 aut, zatčeno 1200 osob a obviněno 17 lidí. Mezi 108 raněnými jsou policisté a požárníci.

Násilí vyprovokovala dosud plně neobjasněná smrt dvou mladíků ze severního pařížského předměstí Clichy-sous-Bois.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám