Hlavní obsah

V běloruských vězeních jsou stovky demonstrantů

– MINSK

V neděli se tváří oficiální běloruské orgány, že mají situaci pod kontrolou. Cenou je ale věznění stovek účastníků sobotní protivldání demonstrace v hlavním městě Minsku. I na neděli plánují opoziční síly protesty v hlavním běloruském městě Minsku. Tvrdý útok policistů, kteří v sobotu pomáhali režimu autioritativního vůdce Alexandra Lukašenka silově potlačit vzpouru demokraticky smýšlejících Bělorusů, vyvolal obavy obyvatel o další osud země.

Článek

Po násilném rozehnání sobotní demonstrace v Minsku drží běloruské mocenské orgány nadále ve vězení stovky odpůrců režimu. Četní přívrženci opozice protestující proti kontroverznímu znovuzvolení Alexandra Lukašenka prezidentem byli v autobusech rozvezeni do věznic mimo Minsk, protože v hlavním městě jsou všechny kapacity pro vyšetřovací vazbu přeplněné.

Rodinní příslušníci zadržených dosud nebyli informováni o tom, kde jsou jejich blízcí drženi.

Manželka jednoho z opozičních prezidentských kandidátů Aljaksandra Kozulina, který byl při sobotní demonstraci také zadržen, podala na úřadech žádost o pátrání po nezvěstném. "Ve všech vyšetřovacích věznicích v Minsku nám řekli, že Kozulin u nich není," uvedl mluvčí tohoto bývalého rektora státní univerzity.

Protestující věří v podporu Západu

"Okolní svět by na nás neměl zapomenout," říkala vzlykavě Marina uprostřed davu tisknutého ze tří stran špalíry policejních těžkooděnců, kteří bránili demonstrantům shromáždit se na centrálním náměstí v Minsku. "Potřebujeme pomoc Evropské unie, pomoc Ruska. Protože sami, vlastními silami, nic nenaděláme," dodává tato studentka medicíny s modrou páskou přes čepici. Páska má symbolizovat "džínovou revoluci", v níž opozice věřila po výsledku běloruských prezidentských voleb minulý víkend.

Alexandr Lukašenko byl opětovně zvolen 83 procenty hlasů ve volbách, které kritizovalo celé mezinárodní společenství s výjimkou Moskvy a Pekingu. Opozice označila volby za zmanipulované, protesty se přenesly do ulic běloruského hlavního města. V sobotu dokonce policie neváhala do davu střílet. Zadržen byl i jeden z oopzičních vůdců Aljaksander Kozulin. [celá zpráva]

Běloruským protestujícím studentům hrozí postih

"Každý tady moc dobře ví, o co jde, ale ne každý je připraven vystavit se nebezpečí tím, že to řekne na ulici," prohlásila Marina. Jako mnoho studentů i ona byla varována rektorem univerzity, co jí hrozí, když půjde demonstrovat. Copak jí nezáleží na tom, že může být z fakulty vyhozena, nezáleží jí na její profesní budoucnosti?

"Přišli jsme ukázat Lukašenkovi, že v této zemi jsou svobodní lidé. A že přívrženci opozice nejsou zdrogovanci nebo živly z okraje společnosti, jak se to snaží líčit televize, ale lidé vzdělaní," přidala se další studentka Nasťa.

"Není tady žádná svoboda slova ani shromažďování," říká Anna s plackou "Za svobodu" na límci. Nezávislí novináři téměř všichni zmizeli a mnoho politických představitelů opozice je ve vězení za to, že organizovali demonstrace.

"Vím, že jsme se Lukašenka ještě nezbavili. Ale už dlouho se proti němu nezmobilizovalo tolik lidí jako nyní," dodává studentka práv Olga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám