Hlavní obsah

Běloruská policie střílela do davu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Běloruskem stále rezonuje duch svobodného vzdoru vůči režimu autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka. Provládní policie zamezila demonstrantům vstup na Říjnové náměstí v Minsku, později proti lidem ozbrojenci použili ohlušující granáty. Při potyčkách se ozvala i střelba. Policejní jednotky zadržely i předního opozičního vůdce Aljaksandra Kozulina.

Článek

Policisté v sobotu odpoledne neváhali proti opozičním demonstrantům použít ani ohlušující granáty. Minsk byl i svědkem střelby, která měla zastrašit vzbouřence. Lukašenkovi ozbrojenci tak zatlačili dav asi o sto metrů. 

Policisté kromě dalších osob zadrželi jednoho z čelných představitelů opozice Aljaksandra Kozulina. Agentury nejprve informovaly, že byli zadrženi oba dva opoziční předáci, Kozulin a Aljaksandr Milinkevič. Milinkevič však informace sdělovacích prostředků o svém zadržení dementoval a od akce vedené Kozulinem se distancoval.

Krátce zadržen i český reportér Dorazín

Policejní zvůli neušel ani reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín, jenž demonstraci zprostředkovával posluchačům. Běloruská policie jej kolem 15:30 středoevropského času zadržela, po předložení novinářského průkazu jej ale propsutila. 

"Hanba!" a "Ať žije Bělorusko!" skandovali demonstranti. Situace je napjatá, ale zatím podle reportérů k brutálnímu násilí nedošlo. Podle agentury AFP policie zákrok zdůvodnila plánovaným odstraněním kluziště z náměstí, kde by prý nasazená technika mohla lidi ohrožovat.

"Drazí občané, přecházet přes náměstí je zakázáno kvůli pracím nezbytným k odstranění kluziště," řekl policista lidem pokoušejícím se vejít na náměstí.

Nehledě na vlnu zatýkání opozičních aktivistů a zjevné snaze prezidenta Lukašenka o uklidnění napětí, opozice nadále trvá na své výzvě k velké sobotní demonstraci.

Lukašenko je trnem v oku i Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Radě Evropy a Evropské unii. Pro svržení režimu svérázného běloruského prezidenta se vyslovil i prezident USA George Bush.

Anketa

Skončí demonstrace opozice jejím vítězstvím a Alexander Lukašenko už nebude posledním evropským diktátorem?
ano
18,5 %
ne
81,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6140 čtenářů.

Alexandr Grigorjevič Lukašenko

  • * 30. srpna 1954, Kopys (Vitěbská oblast)
  • 1971-1975 - studium historie a ekonomie na Mogilevské univerzitě
  • 1990 - poslanec Nejvyšší rady (parlament)
  • 1991 - jako jediný z poslanců hlasoval proti zániku Sovětského svazu
  • 1994 - v druhém kole prezidentských voleb porazil svého protikandidáta premiéra Vjačeslava Kebiče ziskem 80 procent hlasů
  • 2001 - zvítězil v prezidentských volbách se ziskem 75,6 procenta voličských hlasů, Lukašenkův hlavní soupeř, odborový předák Uladzimer Hančaryk o značil výsledky voleb za zfalšované
  • 20. července 2004 - Lukašenko dal najevo, že chce usilovat o třetí funkční období. Řekl, že záleží na obyvatelstvu, zda se v referendu vysloví pro to, aby se mohl v roce 2006 ucházet o další prezidentský mandát. To se následně stalo.
  • 20. března 2006 - Lukašenko podle ústřední volební komise získal ve volbách 82,6 procenta hlasů a byl znovuzvolen do čela země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám